Marina Morante

[Castellano]

Un fantasma recorre Europa, i no, no és el fantasma del qual parlava Karl Marx… És el fantasma de l’esquerra cedint als discursos de l’extrema dreta europea. És Manuel Monereo i Julio Anguita aplaudint polítiques del feixista Salvini. Són sectors de Die Linke i de l’esquerra francesa apostant per endurir els controls migratoris.

L’auge de l’extrema dreta a Europa és una realitat: Jobbik a Hongria, el Front Nacional Francès, DF a Dinamarca, AfD a Alemanya, FPÖ a Àustria o “Demòcrates de Suècia”. La crisi dels partits tradicionals de la socialdemocràcia, les mesures d’austeritat i el racisme permeabilitzat a les nostres societats són algunes de les causes d’aquest auge. Però davant aquesta realitat, l’esquerra europea, fins i tot la “nova esquerra”, també ha jugat i juga un paper.

Fa tan sols uns dies, dos referents de l’esquerra espanyola, Julio Anguita i Manuel Monereo, defensaven que, tot i la xenofòbia, “el Govern italià està assumint la defensa de les classes populars front a grups de pressió poderosos i influents” i que “agradi o no agradi, el Decret Dignitat constitueix un notable esforç per defensar el poble italià”.

A mitjans de maig d’aquest any, Sahra Wagenknecht i Oskar Lafontaine —dirigents del partit d’esquerres alemany, Die Linke— van presentar una crida per a la creació d’una nova línia política. En aquesta no es denuncia ni es contraposa el discurs del partit de la ultradreta creixent a Alemanya, més aviat tot el contrari. Demanant més reforç policial i judicial, es reprodueix un discurs contra la religió islàmica.

Això parteix de diverses concepcions terriblement, parlant col·loquialment, fastigoses.

En primer lloc, quan parlen de classe obrera, es dirigeixen a un imaginari racista on la seva classe obrera és blanca i de plantilla fixa. Però si obrim els ulls i baixem al parc del barri veiem que la classe treballadora aglutina una gran diversitat. A qui es refereix Anguita i Monereo quan parlen de classes populars? A la treballadora ambulant gitana, diana del feixista Salvini, segur que no. La meva classe també és migrant, treballa en allò que en diuen “de manera irregular” i sí, porta vel. Aplicar el discurs que “Salvini representa una autèntica revolta popular contra la UE” no és comprendre ni dirigir-se al conjunt de la classe treballadora, sinó dividir-la sota una lògica racista.

En segon lloc, aquesta línia política parteix de la idea que “si nosaltres adoptem aquest discurs, l’extrema dreta deixarà de créixer”. Així com “si no us agraden els meus principis, en tinc d’altres”. Però les persones identitàries i racistes seguiran votant l’original i no la còpia. Fer concessions al discurs de l’extrema dreta en cap cas la combat, sinó que l’encoratja a seguir creixent. La demonització de les persones migrants, i principalment musulmanes i gitanes, és fonamental per a l’ascens de l’extrema dreta a tota Europa.

L’única manera de fer-hi front és desemmascarar el feixisme i combatre el racisme en el si dels centres de treball i d’estudi, als barris i pobles.


Marina Morante és militant d’Marx21 a Nou Barris, Barcelona