Socialist Worker (GB), 23/03/2017
[En castellano]
Quatre persones van morir ahir dimecres en un atemptat prop del Parlament britànic a Londres. L’agressor va atropellar deliberadament, amb el seu cotxe, diverses persones al pont de Westminster, després va baixar del vehicle i va apunyalar un policia a les portes del Parlament abans de ser abatut a trets per la policia. Més de 40 persones van resultar ferides.
La gent es va afanyar a ajudar els ferits i el doctor Jeeves Wijesuriya, president asiàtic del comitè de metges joves de l’Associació Mèdica Britànica, i líder d’una recent lluita laboral al sector, va ser el primer metge a acudir al lloc de l’atemptat.
Però els racistes i els islamòfobs s’afanyen a fer servir la tragèdia per als seus propis fins. El grup nazi Britain First (Gran Bretanya primer!) —el nom que va cridar Thomas Mair mentre assassinava la diputada laborista Jo Cox— ha convocat una manifestació.
Donald Trump júnior, el fill gran del president d’EUA, va publicar un enllaç a una notícia en la qual l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, deia que els atacs terroristes “constituïen una part de la vida d’una gran ciutat”. Trump va intentar fer aparèixer la frase com si fos la resposta de Khan a l’atemptat d’ahir, quan en realitat era una observació general del setembre de l’any passat.
Hi haurà més intents d’utilitzar la commoció i el dolor dels assassinats per dividir els treballadors, justificar més guerres i fomentar la islamofòbia.
És vital ara que els antiracistes redoblin els seus esforços per aturar la propagació de la divisió i l’odi. Stand Up To Racism ha convocat demà (divendres 24 de març) a Londres una concentració unitària en memòria de les víctimes.
Azad Ali, de Muslim Engagement and Development (entitat musulmana contra la islamofòbia) va dir: “La premsa de la dreta i els mitjans de comunicació són sempre racistes vers els musulmans i l’islam. Aquest és un moment per unir-nos, per això hem convocat conjuntament una concentració amb Stand Up To Racism divendres a la nit”.
Com sempre, la tragèdia ha estat envoltada d’una gran desinformació.
Durant gairebé una hora diversos mitjans de comunicació, incloent les notícies de Channel 4, van esmentar amb tota seguretat un conegut islamista com l’autor de l’atemptat. Aquesta teoria es va enfonsar quan el seu advocat va confirmar que la persona esmentada era a la presó.
La policia ha declarat que l’atacant era “conegut pels oficials antiterroristes”. El cap de l’antiterrorisme de la policia londinenca, Mark Rowley, va dir que la motivació de l’atacant estava presumptament “relacionada amb l’islam”.
S’ha parlat molt de la bondat de la democràcia britànica. Theresa May, a l’estil Margaret Thatcher o Winston Churchill, va proclamar: “Aquests carrers de Westminster —la llar parlamentària més antiga del món— traspuen un esperit de llibertat que ressona en alguns dels racons més llunyans del globus. I els valors que representa el nostre Parlament —la democràcia, la llibertat, els drets humans i l’imperi de la llei— atrauen l’admiració i el respecte dels pobles lliures del món”.
May està utilitzant les morts de la gent en el seu propi benefici polític.
No sabem la motivació d’aquest atac en particular. Però és ineludible que la guerra, la tortura, el saqueig i les invasions recolzades pel parlament britànic i els aliats del govern han creat les condicions en què segurament es produiran tals horrors.
La devastació de l’Iraq i l’Afganistan, l’opressió dels palestins i molts altres projectes imperialistes tenen repercussions de llarg abast.
El dia abans de l’atac de Westminster, un atac aeri de la coalició encapçalada per EUA va matar almenys 33 persones en una escola a Síria. Dijous passat un altre atac nord-americà en un complex de mesquites, al nord-oest del país, va matar almenys 42 persones.
Més repressió no aturarà els atacs aquí. França ja portava 8 mesos en estat d’emergència quan un home va envestir amb un camió contra centenars de persones que gaudien dels focs artificials, al Passeig dels Anglesos de Niça, com a part de les celebracions del 14 de juliol, matant 86 persones.
En lloc de donar suport als nostres governants, unim-nos contra el racisme i la islamofòbia.