David Karvala

Fa uns dies, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (Catalunya) va convocar un dia d’acció de #StopVOX, per al dissabte 15 de juliol: “No et deixis enganyar! Repartim octavetes davant les estacions etc., fem bustiades… parlant amb altres veïnes i veïns als nostres barris.”

Aquesta és una breu reflexió personal sobre com ha anat, escrita mentre algunes de les accions del dia encara estan per fer.

La realitat es que es s’ha organitzat tard; les últimes accions només s’han confirmat el mateix matí del 15J. Però, amb tot, al final hi havia 10 accions convocades, a: Terrassa; L’Hospitalet; Barberà del Vallès (organitzada per UCFR Badia amb el suport d’UCFR Cerdanyola-Ripollet); Granollers; quatre llocs de Nou Barris; a més de l’Acampada Jove a Sant Sadurní d’Anoia i un acte cultural a Sant Pere de Ribes. Veure el mapa d’accions.

UCFR L’Hospitalet va ser un dels primers grups locals d’UCFR —es va crear inicialment fa uns 12 anys— i recentment s’ha renovat després de bastants anys sense gaire activitat. Han fet una bona intervenció fora i dins del mercat de Santa Eulàlia.

A l’estació de RENFE de Barberà del Vallès, activistes de diferents grups de la comarca han fet una bona feina, com es veu a les fotos.

 

Des de Terrassa expliquen que “s’ha repartit tot el material… ha anat bé”. UCFR Terrassa ve d’una intervenció molt exitosa amb les entitats culturals de la ciutat que s’han negat massivament a col·laborar amb VOX en actes protocol·laris.

UCFR Vallès Oriental ha repartit octavetes davant l’estació de RENFE de Granollers Nord, i es veu de les fotos que també han fet algunes bustiades.

Per la seva part, els moviments feministes, i especialment Ca La Dona, s’han sumat a la campanya amb molta activitat tant a xarxes socials com amb pancartes i cartells al carrer i davant locals.

 

Nou Barris

A Virrei Amat, Nou Barris, hem estat tres persones (dues de Nou Barris, i jo del Raval). La resposta de la gent ha estat positiva en general. De les poques reaccions negatives, la majoria s’han solucionat al deixar clar que estàvem en contra de VOX, no a favor. (I això que l’octaveta diu clarament “StopVOX”, fins i tot amb la paraula VOX tatxada.) Un parell de persones s’han emportat petits plecs d’octavetes per repartir entre el seu entorn, o per embustiar el seu bloc.

Increïblement, ha arribat un equip de TV3 per gravar imatges; responien així a una nota enviada a premsa la tarda anterior. Han filmat el repartiment al carrer i després hem entrat al mercat on han gravat més imatges. De nou, aquí una resposta molt positiva, superada alguna confusió sobre en quin costat estàvem.

Des d’aquí, dues persones hem pujat cap a Torre Baró, el barri de Barcelona on VOX va treure major percentatge de vots a les municipals del 28M: el 16,2%, comparat amb un vot del 5,7% al conjunt de la ciutat. (És que dels cinc barris de Barcelona on VOX va treure major percentatge, quatre són del districte de Nou Barris —Torre Baró, Trinitat Nova, les Roquetes i Ciutat Meridiana— i l’altre, Baró de Viver, és just al costat.) Per això ha estat molt important fer un acte de presència aquí, i per això UCFR Barcelona ha prioritzat Nou Barris, coordinant les accions amb moviments del districte.

Ens ha acompanyat un company anticapitalista que viu al barri. (Una altra companya que pujava en bici des de Ciutat Vella ha hagut de desistir per problemes de calor.)

Per a ser un barri on un votant de cada sis va escollir la papereta de VOX el 28M, l’experiència ha estat molt positiva. Hem repartit octavetes davant de l’estació de RENFE. Potser la meitat de la gent han estat persones migrades, d’Amèrica Llatina, el Magreb, del oest o centre d’Àfrica… Però bastants han mostrat suport al veure qui érem i què dèiem. La pancarta molt visible de StopVOX potser ha ajudat a reduir les confusions, tot i que encara ha calgut aclarir el tema a algunes persones.

Balanç i reflexió

En general el balanç és molt positiu. És clar que hauria estat millor que més llocs haguessin participat, i que hi hagués hagut més persones a les diferents accions. Però donada la situació actual d’un baix nivell de mobilització dels moviments socials, i poca activitat al carrer —especialment dins els barris populars— de molts sectors del moviments i de l’esquerra, la resposta a una crida feta amb poca antelació ha estat impressionant.

Algunes persones posen l’èmfasi en accions molt més mediàtiques, potser centrades en les xarxes socials, restant importància a accions més modestes com les d’avui. Crec que s’equivoquen, per diversos motius.

El fonamental és que l’extrema dreta no es pot derrotar mitjançant trending tòpics i hashtags. La feina a xarxes, els gràfics i els memes, etc., tenen la seva utilitzat, però amb això no n’hi ha prou. Cal un moviment real, ampli i unitari, de persones de carn i ossos, persones arrelades als seus barris, llocs de feina etc. Amb l’acció d’avui, hem demostrat de nou que podem fer aquestes activitats al carrer; hem confirmat el que sempre diem, que la majoria de la gent està en contra el feixisme i el racisme.

No hem d’assumir la visió “gueto” d’alguns sectors de l’esquerra, que desconfien de la gent corrent, que només volen treballar amb gent d’un cercle molt proper i una mica tancat. La bona reacció d’avui demostra la validesa de l’opció de la lluita unitària. Poques d’aquests persones voten a l’esquerra radical, però una esquerra radical coherent no ha de tenir cap problema en col·laborar amb elles, en una lluita compartida com és UCFR, colze a colze amb les altres diverses forces que conformen un moviment unitari.

Per a qui no hagi fet gaire activitat al carrer com la d’avui, hauria d’haver estat una experiència positiva, d’aprenentatge. S’espera que qui no hagi pogut (o no hagi volgut) participar avui, s’animi a participar una altra vegada.

A banda d’aquesta reflexió més filosòfica, uns fets puntuals.

Ja s’ha comentat que algunes persones s’han emportat plecs d’octavetes per repartir al seu entorn. Això és molt positiu; és un exemple de com ha de funcionar un moviment ampli i unitari. No és un espai on “nosaltres ho fem per vosaltres”, sinó un moviment on tothom pugui participar al nivell que els vagi bé.

Una d’aquestes persones resulta que viu a Sevilla, i diu que vol posar-se en contacte amb el grup d’UCFR Andalucía allà.

El company anticapitalista del barri no participava a UCFR; ara ha decidit que sí s’hi vol implicar. S’ha emportat octavetes, cartells i adhesius per seguir fent difusió allà.

En general, la pràctica ha tornat a demostrar que la lluita unitària funciona. Si arran de l’experiència d’avui, més persones i entitats s’hi sumen, podrà funcionar encara millor.

La propera convocatòria d’UCFR és aquest dimarts: Dimarts 18 de juliol: Franquisme mai més! Memòria, justícia, reparació, no repetició, amb accions (fins ara) a Barcelona i Reus. De nou, mireu el mapa d’accions.

Seguim.