ES CA

Marx21 US

A instàncies de Trump, en un míting a Washington DC, el dimecres 6 de gener, milers de racistes i feixistes que portaven banderes confederades i altres símbols d’odi es van manifestar i van irrompre al Capitoli mentre el Congrés comptava els vots per a les eleccions presidencials. Les escenes de la violenta torba del MAGA[1] assaltant el Capitoli són profundament alarmants i mostren la urgència amb què hem d’organitzar-nos contra aquesta força creixent.

Aquesta és només l’última d’una llarga sèrie de provocacions per part de les multituds militants i sovint violentes partidàries de Trump, amb feixistes organitzats al seu interior. Des de les crides racistes i antiimmigrants Make America Great Again en les campanyes de Trump, fins a les protestes de “reobertura” i les teories de conspiració associades a la Covid, les protestes de “Stop the Steal” (aturar el “robatori” de les eleccions), la ultradreta s’ha mobilitzat al llarg de la presidència de Trump per crear una gran multitud enrabiada d’on poder reclutar nous adeptes.

Durant els esdeveniments en DC, també hi va haver manifestacions amenaçadores contra seus d’estat, incloses Califòrnia, Nou Mèxic, Indiana i Geòrgia: en la seva capital, Atlanta, els membres de la milícia es van unir a centenars de persones fora de la seu estatal, el que obligar a l’evacuació del personal. En Topeka, Kansas, els manifestants van irrompre al Capitoli de l’estat. A fora de la seu estatal a Columbus, Ohio, un gran grup de Proud Boys —bàsicament un grup d’homes blancs feixistes i violents— es va unir als partidaris de Trump, molts d’ells armats. En un moment, van envoltar i van colpejar violentament a un manifestant antifeixista al carrer. Proud Boys també es trobava entre la multitud de diversos centenars a la capital d’Oregon, on els edificis van haver de ser tancats.

Un cop de Trump?

Molts es pregunten per què la policia va permetre que aquesta escòria entrés al Capitoli amb tanta facilitat i, en general, sense controlar la situació. El contrast entre la vigilància policial del Capitoli durant la rebel·lió del Black Lives Matter (BLM) i la seva conducta dimecres no podria ser més flagrant. Aquest tractament desigual té una llarga història a les nostres forces policials estructuralment racistes, que també simpatitzen àmpliament amb Trump. També és ben sabut que grups explícitament feixistes s’han infiltrat a la policia i a les forces armades a Estats Units durant anys.

No obstant això, ni els militars ni la policia federal estan a punt de donar suport a una insurrecció contra l’Estat. Hi ha hagut molts comentaris que descriuen això com un intent de cop. Certament, hi va haver molts en aquesta màfia (i probablement el mateix Trump) que haurien donat suport a un cop per mantenir el govern de Trump, si fos possible. Però el problema amb aquesta anàlisi —tal com ho presenten l’organització Choose Democracy i altres— és la seva conclusió: com que les eleccions no seran anul·lades en termes pràctics, tot està bé i insten a la gent a tornar a casa.

Si bé Trump no té el suport institucional per dur a terme un cop d’Estat de debò, la manifestació va ser una demostració de força dels lleials a Trump, els grups d’extrema dreta i els feixistes, mentre continuen organitzant-se com una amenaça perillosa i coordinada diferent a tot el que hem vist en els últims temps en la història d’Estats Units.

Senyals perilloses

Dimecres una turba d’extrema dreta es va reunir en quantitats que van superar amb escreix a l’esquerra organitzada i als antifeixistes. Si bé a vegades semblaven bufons que realitzaven una recreació ridícula del fallit Putsch de la Cerveseria de Hitler, són una amenaça que ens hem de prendre molt seriosament. Encara es pot utilitzar una ultradreta en auge contra els manifestants del BLM, els treballadors en vaga i l’esquerra.

Si bé l’espurna de la violència de dimecres va ser la falsa afirmació de Trump que va guanyar les eleccions, els objectius dels feixistes són molt més amplis, incloent-hi la recent revolta antiracista, tot el moviment BLM, l’autonomia corporal de les dones, les persones LGBTQ+, els sindicats i la classe treballadora organitzada.

El feixisme és un moviment de desesperació, un moviment principalment de les classes mitjanes, que es troben desfavorides en temps de crisi i no veuen una forma col·lectiva de lluitar per millorar les seves condicions econòmiques. Vam veure això al llarg de l’any 2020 quan els partidaris de l’extrema dreta, principalment de classe mitjana, es van manifestar per “reobrir” negocis, el que posaria als treballadors en major risc. Al mateix temps, els treballadors van protestar i es van declarar en vaga per unes condicions més segures. Les protestes contra el confinament, sota la crisi econòmica i les dificultats de la pandèmia, van ajudar a reforçar el suport a l’extrema dreta. A mesura que el govern aprova més mesures d’austeritat per fer front a les conseqüències econòmiques de la pandèmia, més persones podrien recórrer als tipus de solucions d’extrema dreta ofertes per la presidència de Trump, o a alguna cosa pitjor.

Des de la recessió econòmica de l’any 2008, l’ascens de la ultradreta a EUA ha estat igualat o superat pel de l’esquerra. Occupy Wall Street, el moviment contra els rescats bancaris i la desigualtat sistèmica, va semblar aclaparar l’insurgent moviment dretà Tea Party del Partit Republicà. Poc després vam veure el sorgiment del moviment BLM després de l’assassinat policial de Trayvon Martin l’any 2013, que va tornar a esclatar aquest any, i també el ràpid creixement del DSA, els Socialistes Democràtics d’Amèrica.

Des de l’intent de “Unir a la dreta” en Charlottesville, Virginia l’any 2017, les mobilitzacions de l’extrema dreta sovint han estat contrarestades per l’esquerra i els antifeixistes que s’han mobilitzat contra ells. Però l’escala de les recents protestes contra el confinament, “Stop the Steal”, i els esdeveniments a DC requereixen d’una resposta activa molt més gran que la dels sospitosos habituals de l’esquerra. Aquest últim espectacle ha horroritzat a la majoria d’Estats Units.

Una resposta d’esquerra

L’esquerra ha de contrarestar aquesta força de dretes amb la unitat més àmplia possible del conjunt d’antiracistes, independentment de si van votar per Biden o no. Aquest tipus de moviment unit pot fer retrocedir l’extrema dreta. Per fer això, hem d’esforçar-nos en unir els milions de persones que les campanyes de Bernie Sanders van inspirar, els milers que s’han unit recentment als Socialistes Democràtics d’Amèrica, els 26 milions de persones que s’estima que van participar en la rebel·lió antiracista de l’any passat, i a totes les persones que es consideren antiracistes i antifeixistes.

Això vol dir contrarestar els arguments d’alguns dels oponents liberals de Trump que enfrontar-se a l’extrema dreta és contraproduent i que és millor ignorar-los, així com d’aquells que volen limitar l’antifeixisme a l’esquerra radical, excloent a les organitzacions mainstream.

Les i els membres de Marx21 vam participar activament en coalicions locals i nacionals que defensen la construcció d’aquest tipus d’àmplia resistència antifeixista, i campanyes internacionals com World Against Racism, Món contra el Racisme, una xarxa global que convoca manifestacions, mítings i accions contra el racisme i el feixisme el 20 i 21 de març de 2021 (Dia de l’ONU per a l’eliminació de la discriminació racial). Aquest tipus d’esforç internacional coordinat pot galvanitzar la majoria antifeixista.

El feixisme no pot ser derrotat només a les urnes, sinó mitjançant manifestacions massives als carrers per detenir-los en qualsevol lloc i en qualsevol moment que apareguin. La participació dels que volen preservar la nostra democràcia i protegir el vot en la lluita contra la dreta és un signe positiu, però no podem limitar-nos a això. L’extrema dreta creix en influència quan és l’única força que argumenta en contra i ofereix solucions al statu quo.

La unitat àmplia contra l’extrema dreta mai ha estat més urgent, però això per si sol no resoldrà l’amenaça feixista. Alhora que es construeix un ampli moviment de masses, els i les socialistes també hem d’enfortir a l’esquerra anticapitalista que pot explicar i eradicar les arrels de la desesperació racista i feixista del tot.

Republicans i demòcrates

Els esdeveniments en DC revelen una batalla pel cor podrit del Partit Republicà. Molts dels que van formar part del moviment Tea Party o al voltant de Trump volen alinear-se amb parts de l’extrema dreta no institucional per crear un partit de dreta híbrid segons el model de l’AfD alemanya, o fins i tot del Rassemblement National de Le Pen a França, amb menyspreu per la democràcia representativa i que conté influents elements feixistes. Els partidaris de Trump a Washington DC serveixen a aquest projecte. Després de la invasió del Capitoli, molts dels impulsors de la campanya de Trump estan abandonant el vaixell. No obstant això, l’altre bàndol en aquesta batalla (els republicans que defensen una “transició suau del poder” a Biden) no són aliats progressistes, sinó que també donen suport als interessos de les empreses, ataquen a la classe treballadora i estan disposats a utilitzar el racisme, sexisme i fonamentalisme cristià per ajudar-los a retenir el poder i restaurar una “estabilitat” explotadora.

El nou president Biden i la seva vicepresidenta Harris també són part de el problema. El menyspreu de la classe dominant pels pobres a Estats Units és el problema. L’1% s’ha enriquit encara més durant la pandèmia, mentre que la gent treballadora i pobra s’ha vist sumida en la incertesa i les dificultats. Els rics van fer campanya contra la salut pública universal (Medicare For All) i estan demandant a persones per les despeses mèdiques acumulats pel tractament i l’hospitalització de la Covid-19. Aquest tipus de barbàrie des de dalt és el que enforteix els feixistes i l’extrema dreta. Un retorn a la normalitat sota Biden i Harris no és una resposta.

Les solucions es troben fora dels mecanismes estatals. La policia i l’Estat estan construïts per donar suport a la classe dominant i estan infiltrats per feixistes. L’establishment del Partit Demòcrata, els “republicans moderats” i l’anomenat centre polític són part del problema, no la solució. El centre polític està podrit. Imposa l’austeritat i misèria a milions de persones. El capitalisme genera feixisme i racisme, i la resposta de l’esquerra ha de ser que un altre món és possible. Ara és el moment de mobilitzar-nos contra el feixisme, però també de construir una esquerra anticapitalista combativa, per a les lluites que s’acosten.

Nota

[1] MAGA: Make America Great Again (traduïble com «Fes Amèrica [Estats Units] gran una altra vegada» o «Que Amèrica torni a ser gran»), abreujat com MAGA, és un eslògan de campanya utilitzat per polítics nord-americans. Encara que va ser emprat per primera vegada per Ronald Reagan durant la seva campanya presidencial de 1980, va adquirir més notorietat quan Donald Trump ho va utilitzar-lo en la seva campanya presidencial de l’any 2016.


Aquest article va aparèixer en anglès al web de Marx21 USA.