[Castellano] · [Català] · [English] · [عربى]
1. La reunió del Consell Europeu del 28 de juny va marcar un punt d’inflexió perillós en l’auge del racisme contra persones migrants a Europa. Després de l’elecció de Donald Trump, al novembre de 2016, la Unió Europea es va presentar com un bastió de liberalisme i tolerància que sobresortia contra el racisme i el masclisme del nou president nord-americà. No obstant això, l’última cimera va veure la UE abraçar l’agenda antimigrant de Trump.
2. Trump va causar indignació quan va detenir i separar els menors indocumentats dels seus pares. Però la UE ha decidit crear camps de detenció —les mal anomenades “plataformes de desembarcament”— per a famílies senceres al llarg de les seves fronteres. Líbia, un país dominat per milícies bel·ligerants depredadores que a dia d’avui trafiquen, segresten, torturen i violen persones migrants, ha estat escollit per a desenvolupar aquest paper. La cimera va donar als guardacostes libis l’exclusivitat per “rescatar” embarcacions de refugiats a la Mediterrània.

3. Aquestes decisions són la conseqüència de l’aliança que s’ha desenvolupat entre Trump i els governs d’extrema dreta que s’expandeixen per Europa, representats per Viktor Orbán a Hongria, Sebastià Kurz en col·laboració amb el neonazi Partit de la Llibertat a Àustria i Matteo Salvini a Itàlia. Suposadament els polítics més moderats del centre neoliberal, com Angela Merkel a Alemanya i Emmanuel Macron a França, intenten contenir aquestes forces fent-los concessions. Això està creant un bucle mortal que radicalitza les polítiques antimigrant i de fet reforça la ultradreta.
4. L’augment dels partits racistes populistes està donant més força i confiança als feixistes de veritat. L’èxit de la Lliga Nord en les recents eleccions italianes ha augmentat les agressions racistes. Trump i la Alt-right nord-americana també ajuden els feixistes. Podem veure el sorgiment accelerat d’un moviment ultradretà de lluita de carrer a Gran Bretanya al voltant de la Football Lads Alliance (Aliança de Xavals Futbolers) i Tommy Robinson, que ha estat abraçat pel partit populista racista, UKIP.
5. L’auge antimigrant de la UE requereix un alt nivell d’intervenció imperialista a l’Àfrica. Itàlia ha fet grans esforços per reestructurar Líbia des de la caiguda de Gaddafi. França ha incrementat el seu ja existent aparell d’intervencions militars a la regió del Sahel. Alemanya empeny els governs africans perquè aturin el flux migrant des de l’origen. I el comando africà d’EUA incrementa la seva empremta militar a l’Àfrica subsahariana, com evidencia la mort en combat de quatre soldats de les forces especials d’EUA a Níger l’octubre passat, a més dels plans per a una nova base militar a Ghana.
6. En la seva recent reunió, el Corrent Socialisme Internacional ha reafirmat la seva oposició incessant i absoluta vers aquestes polítiques:

– Ens posicionem per fronteres obertes i ens oposem a tots els controls de migració: les persones migrades no són el problema, sí ho són els “jefes”, els banquers i el seu sistema;
– Al mateix temps, busquem construir un moviment antiracista de la forma més àmplia possible, unint totes les persones que s’oposen a Trump i la ultradreta, defensant així la gent refugiada i migrada.
– Construint sobre les tradicions de la Lliga Antinazi dels anys 70, que s’han renovat als últims anys amb KEERFA a Grècia, Aufstehen Gegen Rassismus a Alemanya, Stand Up to Racism i Unite Against Fascism a Gran Bretanya, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a Catalunya, Platform für eine menschliche Asylpolitik a Àustria, Marche des Solidarités a França i United Against Racism a Irlanda, tenim com a objectiu denegar als feixistes la capacitat d’agitar i organitzar-se construint mobilitzacions massives que els facin fora dels carrers;
– Ens oposem a qualsevol intervenció dels poders imperialistes occidentals a l’Àfrica i a l’Orient Mitjà i exigim el desmantellament de les seves bases militars en aquestes regions;
– Aprofitarem qualsevol oportunitat per construir la solidaritat internacional entre la gent explotada i oprimida del món. Només una revolució socialista pot posar fi i acabar amb el patiment i el conflicte causats pel capitalisme.

La coordinació del Corrent Socialisme Internacional
13 de juliol de 2018