En castellano

Xerrada: Donald Trump, Per què ha guanyat? dg 13N, El Raval

Santi Amador
@SantiagoJosAmad

Ha guanyat les eleccions Trump a Estats Units, cosa que afecta el món sencer, per ser aquest el país més poderós.

Com va passar abans amb el Brexit, amb el referèndum de pau a Colòmbia, la gent vota en contra del que diuen els governants, els poders mediàtics i econòmics, igual que amb el sorgiment de Podem o Syriza.

Igual que als anys 30, amb una crisi econòmica igual de profunda, la gent que es veu decebuda amb l’establishment mira tant a l’esquerra com a la dreta per trobar solucions. En aquest cas un pallasso racista i misogin ha vençut una imperialista i representant de l’establishment, de la classe dirigent. La retirada de Bernie Sanders i el seu suport a Clinton li van obrir les portes a Trump. Un cop més, al no oferir l’esquerra una alternativa al descontentament i la desigualtat, la gent vota a qui l’ofereix, no perquè siguin ximples, sinó perquè busquen alternatives.

Com deia Gramsci, en els clarobscurs sorgeixen els monstres. Necessitem tot el nostre entusiasme i la nostra intel·ligència perquè guanyi el poble.