Cèsar-Darío Chaparro Giraldo
El 2012, la Generalitat de Catalunya va reduir la seva inversió a les matrícules universitàries, fent que la quantitat a pagar per els i les estudiants passés del 15 al 25%. És a dir, un augment del 66% de les taxes universitàries. Això es tradueix en l’increment de 1.600 a 2.600 euros a una carrera de ciències, per posar un exemple, els preus més alts de tot l’Estat espanyol i dels més elevats d’Europa.
Tan bon punt va aparèixer aquesta mesura, emmarcada en la “segona fase” del Pla Bolonya, el moviment estudiantil va començar a agafar volum i poder un altre cop. Des d’aleshores, hi ha hagut moltes jornades de lluita estudiantil, de vagues i de manifestacions arreu del Principat.
Aquest actor que rebrotava després de les reivindicacions històriques pel Pla Bolonya ha anat madurant al llarg d’aquests anys. Entre altres coses, ha vertebrat estructures assembleàries i està duent a terme una de les propostes més ambicioses a nivell polític dels darrers anys.
Es tracta d’una iniciativa legislativa popular que proposa la modificació de la llei 1/2003 d’universitats catalanes. Perquè la ILP Universitats sigui debatuda al Parlament de Catalunya, necessita l’aval de 50.000 signatures. I el cert és que no només rep el suport d’organitzacions estudiantils (SEPC, AEP, Assemblees de Facultat…), sinó que arriba a sindicats de treballadors i treballadores (USTEC, COS, CGT…) i organitzacions socials com la PAH.
Per enfortir aquesta iniciativa, hi ha una nova Vaga Estudiantil aquest dijous 9 de maig convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i secundada per totes les Assemblees de Facultat i per altres organitzacions polítiques.
Tot això es dóna enmig d’un context polític inestable, entre les eleccions legislatives espanyoles i les properes eleccions municipals. I és aquest el motiu pel qual aquesta vaga ha de ser un nou èxit, per posar les demandes socials, sumant-hi altres vagues com la de les companyes de l’ensenyament el proper 16 de maig, de nou en l’escenari polític.


  • Cèsar-Darío Chaparro Giraldo és militant de Marx21 i estudiant.
  • Per saber més informació, com col·laborar o on signar per la ILP Universitats, podeu trobar-la al seu web, ILPuniversitats.cat o a les diferents xarxes socials.
  • Foto: Jordi Borràs, de la vaga estudiantil del 2 de març de 2017.