Marie Fauré

[Castellano]

Durant la nit del 30 al 31 de gener, l’Assemblea nacional francesa va adoptar un seguit d’esmenes a la llei “anti-avalots”, destinada a lluitar contra els actes violents a les manifestacions.

Fins ara, i malgrat l’existència del dret fonamental a manifestar-se, la llei obliga a declarar els actes previstos al carrer, com ara el recorregut de les manifestacions. Però davant les reiterades negatives de les autoritats a donar aquests permisos, les manifestacions s’han portat a terme igualment, per la força de la pressió popular. És això el que podem veure cada dissabte a les ciutats de França des del passat 17 de novembre i allò que es coneix com el moviment de les armilles grogues.

Per oposar-se a la mobilització del carrer, el govern va provar inicialment la violència física, amb un esfereïdor balanç fins al 31 de gener d’un mort, 18 persones bòrnies, 4 mans arrencades i uns 160 ferits al cap, al marge de la utilització massiva de gasos lacrimògens, com a Tolosa durant les últimes setmanes.

Vist que aquesta estratègia no té cap efecte sobre la determinació de la gent, els diputats amplien les armes legalment habilitades per a prohibir el dret fonamental de manifestació. Malgrat que des del principi són milers les detencions i desenes les condemnes a mesos de presó per “la participació a un agrupament amb objectiu de cometre violències”, les manifestacions continuen.

Prohibició

Fins ara només la justícia podia prohibir a un individu manifestar-se; amb la nova llei, els representants de l’Estat poden fer-ho sense haver de passar per un jutge, i la persona que s’atreveixi a violar aquesta prohibició s’enfronta a una possible pena de 6 mesos de presó i a una multa de 7.500 €.

Neix també el “delicte de dissimulació de cares en manifestacions”. Qualsevol persona que porti un casc o un mocador sense una raó “legítima” durant una manifestació s’exposa, així mateix, a un any de presó i una multa de 15.000 €. Quan tots coneixem la passió de la policia francesa pels gasos lacrimògens i les pilotes de goma, la intenció de la norma esdevé transparent.

Aquesta llei “antiavalots” és clarament una llei lliberticida, i posa en perill el dret a la protesta política i social.

França no és un cas aïllat. A l’Estat espanyol coneixem la famosa Llei Mordassa, aplicada des de l’1 de juliol de 2017 i qualificada de “restricció innecessària i injustificada dels drets a la llibertat de reunió, expressió i informació” per Amnistia Internacional.

A tots els països d’Europa —si no del planeta— els poderosos redueixen les llibertats fonamentals de la gent per tal d’eliminar la contestació i la dissidència, utilitzant l’aparell legal i els cossos de seguretat com eines privades de defensa dels seus interessos i privilegis econòmics i polítics. Nosaltres —com a marxistes, com a activistes, com a pobles…— hem d’estar atentes a aquest moviment general de criminalització de les lluites i a aquesta deriva autoritària liderada pels capitalistes i les classes burgeses a nivell mundial.


Veure l’article de la Marie Fauré sobre les armilles grogues.