Roger Serrano
[Castellano]
El dissabte 17 de març més de mig miler de persones ens vam manifestar pels carrers del districte popular barceloní de Nou Barris, en motiu de la Jornada Internacional contra el feixisme i el racisme, exigint drets socials i civils per a tothom.
La manifestació, convocada per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, ha aplegat des d’entitats i col·lectius del districte (associacions veïnals, casals de joves, CDR 9B, etc) fins a moviments socials i organitzacions més àmplies de la ciutat i del territori, com “Papeles para todxs”, “Obrim Fronteres”, etc. La mobilització comptava amb una norantena d’adhesions, des d’organitzacions polítiques i sindicals fins a entitats més culturals.
Aquesta convocatòria a nivell nacional, que ha anat des de Canyelles fins a Virrei Amat, s’ha dut a terme al districte de Nou Barris per a visibilitzar la situació concreta d’aquesta zona de la ciutat, una de les més castigades per la crisi, on partits feixistes com “Democracia Nacional” estan fent campanya, protagonitzant diverses agressions contra el veïnat del districte per motiu ideològic i racial, i assetjant constantment la nova mesquita del carrer Japó.
La manifestació ha estat increpada per un grupuscle d’una vintena d’individus d’extrema dreta propers a “Democracia Nacional” (entre els quals es trobaven ‘personalitats’ d’aquest partit feixista com el portaveu Albert Bruguera) quan ens trobàvem a la Guineueta, barri on s’han produït la major part d’agressions i l’agitació d’aquesta organització feixista. Aquest fet ha obligat els Mossos d’Esquadra a efectuar un cordó de seguretat per a impedir les agressions d’aquest grupuscle feixista vers els manifestants. I a Virrei Amat, on acabava la manifestació, mitja dotzena de militants de “Democracia Nacional” ens observaven i provocaven des de la distància, havent de marxar les manifestants en grups al finalitzar els parlaments.
Tot i la simultaneïtat d’aquesta protesta amb les del centre (Marea Pensionista i Stop Llei Mordassa), durant la manifestació s’han dut a terme diversos parlaments, primer a Plaça de la República on han parlat Prou Mordasses, Papeles para Todxs, Tanquem els CIE’s i el Sindicat Popular de Venedors Ambulats; i després al final a Virrei Amat, on han parlat Marea Pensionista, l’Amical de Mauthausen, Obrim Fronteres, el col·lectiu de manters, UCFR, 9B Acull i l’assemblea local d’UCFR – Barcelona Nord.
Encara que no ha estat tan massiva com volíem, hem pogut comptar a la manifestació amb una enorme diversitat, tant cultural com política dintre d’un marc antifeixista i antiracista unitari. Mostra d’això és que membres de la Comunitat Islàmica de la Prosperitat, la que està sent assetjada al carrer Japó pel veïnat xenòfob i Democracia Nacional, han participat a la mobilització. A la vegada, hem reafirmat Nou Barris, una de les zones més apartades i oblidades de la ciutat, però de les més humils, diverses i de classe treballadora, com a un espai per a la convivència en la diversitat, on el feixisme i el racisme no hi tenen cap mena de cabuda.
Tot i així, la jornada a Nou Barris no ha acabat tan bé com volíem, ja que en el setmanal acte de boicot de Democracia Nacional vers la mesquita del carrer Japó, s’han produït diverses agressions i s’ha increpat, i fins i tot amenaçat directament, a diverses persones del moviment associatiu de Nou Barris i d’UCFR que érem allà per acompanyar i donar suport a la Comunitat Musulmana durant l’oració davant el setge islamòfob.
Necessitem seguir construint un moviment unitari i inclusiu arrelat als barris, ciutats i pobles per combatre el discurs d’odi de l’extrema dreta.
Reforçar el treball comunitari i de barri és una eina fonamental per a aconseguir la convivència en la diversitat i no deixar cap espai possible ni al feixisme ni al racisme.
Sí a la convivència, No al feixisme!


Roger Serrano és activista a Nou Barris