“Malgrat les bombes, la pau guanyarà a Turquia”: missatge d’un testimoni des d’Ankara

Arife Kose, DSIP

Dissabte passat 10 d’octubre van esclatar dues bombes en una manifestació per la pau a la capital de Turquia, Ankara. El nombre oficial de morts ja és actualment 96. Més de 150 persones estan ferides, 28 en teràpia intensiva. No obstant això, diverses fonts diuen que les xifres són molt més altes encara.

Les bombes van esclatar a les 10 del matí, l’hora d’inici de la marxa. Milers de persones es trobaven davant de l’estació principal de trens, el punt de partida de la marxa, cridant consignes per la pau, ballant i cantant. La manifestació estava organitzada per la Confederació de Sindicats d’Operaris Públics (KESK), la Confederació de Sindicats Progressistes, la Càmera d’Enginyers i Arquitectes turcs units (TMMOB) i l’Associació Mèdica de Turquia (TTB). L’objectiu de la manifestació era pressionar al Govern turc per detenir la guerra contra els i les kurdes. El govern turc ha posat fi al procés de pau al juliol i des de llavors centenars de persones han mort.

Va ser una manifestació pacífica. Ningú portava armes o pals, només pancartes i banderes pacifistes. Després van arribar les explosions. Al principi no ens vam adonar que hi havia tants morts.

La policia va arribar a la zona de l’explosió fins i tot abans que les ambulàncies i metges. Això va ser el que va fer enfadar a la gent. La policia va començar a llançar bombes de gas contra les persones que tractaven d’ajudar a altres en el sòl o que portaven els cossos en els seus cotxes als hospitals. Milers de persones es van reunir enfront dels hospitals corejant, “Erdogan assassí!”. A la nit es van portar mantes i aliments a les persones que esperaven les notícies de familiars o amics davant dels hospitals .

Les explosions han ocorregut en un moment en què el Partit Demòcrata Popular (HDP) s’estava reunint. L’HDP és una coalició formada pel moviment d’alliberament kurd i sectors de l’esquerra turca. En les eleccions generals de Turquia al juny passat, van sobrepassar el llindar del 10 per cent necessari per entrar al Parlament i ara compten amb 80 diputats. És la primera vegada que un partit kurd ha passat aquest llindar.

Des de llavors, el govern i els feixistes han atacat regularment al HDP, especialment al seu líder Selahattin Demirtas. Fa dues setmanes grups feixistes van atacar i van cremar els edificis del partit.

Erdogan, l’HDP i l’alto el foc del PKK

Les explosions d’ahir van succeir el dia abans què el PKK fos a anunciar un alto el foc, amb la intenció de proporcionar condicions de seguretat per a les eleccions generals del 01 de novembre.

Dues raons justifiquen les explosions. En primer lloc, el govern turc vol evitar la pau amb les i els kurds, i fer retrocedir el HDP per sota del llindar parlamentari en les properes eleccions. Després de cada incident com a aquest, el govern acusa als kurds i el HDP de ser responsables. Erdogan vol trencar la unitat entre el poble kurd i turc, doncs tots dos volen la pau.

La segona raó és la situació a Orient Mitjà, en particular a Síria. El govern turc està molt descontents amb els avanços dels i les kurdes en la regió. Però la política exterior del govern de Turquia i els seus aliats occidentals està en fallida. Així que castiguen als i les kurds de Turquia.

Moltes persones culpen al govern directament d’aquest últim atac. Fins i tot si no té res a veure amb les explosions, és impossible que no sabés gens d’elles. Aquesta no és la primera vegada que aquest tipus d’esdeveniments succeeixen a Turquia. Durant més de 30 anys el govern ha utilitzat aquests mètodes bruts. Però no van guanyar i tampoc no guanyaran aquesta vegada. Hi ha més gent que vol la pau a Turquia que gent que vol la guerra contra el poble kurd.

Els dos sindicats que van ajudar a organitzar la manifestació per la pau han convocat dos dies de vaga el dilluns i el dimarts de la setmana vinent en protesta. Farem tot el possible perquè les vagues siguin reeixides i grans.

Exigim la dimissió del ministre de l’Interior, del primer ministre i de tots els funcionaris que no van poder vetllar per la seguretat de la manifestació.

Convidem a tots els que volen la pau i la democràcia a votar pel HDP en les properes eleccions.

La pau GUANYARÀ!


Arife Kose és militant del DSIP, organització germana de Marx21.net a Turquia