Rosana Carvalho Paiva
La crisi del capitalisme global, marcada per guerres, imperialisme, caos climàtic, pandèmies, crisis econòmiques, opressió de gènere, massacres racistes a les fronteres i un creixent feixisme a les ciutats, posa de manifest la urgència de construir alternatives més enllà del sistema actual.
Per reflexionar i debatre sobre aquests temes, entre finals d’octubre i principis de novembre, es van fer les Jornades de Marx21, una trobada de diàleg i aprenentatge per enfortir les resistències, les lluites i els moviments populars.
Unes 50 persones van assistir a les activitats, ja sigui de manera presencial a la Casa de Solidaritat, al Raval, Barcelona, o per Zoom. Algunes companyes i companys van venir des de Sevilla, Manchester i Astúries, a més de persones que es van connectar des de Madrid, Xile, França, entre d’altres. Així mateix, hi van participar activistes de diferents entitats, col·lectius i sindicats.
La xerrada inaugural, el 25 d’octubre, Imperialisme avui, va comptar amb la intervenció de Nikos Lountos, corresponsal internacional de Solidaritat Obrera a Grècia, i va ser moderada per Eva Hurst, activista de Marx21 i de la Plataforma Aturem la Guerra. Es va debatre sobre el moment actual de l’imperialisme, visible a la massacre a Gaza i al Líban, a la guerra d’Ucraïna, i a molts altres conflictes que no arriben a la primera línia dels mitjans de comunicació, com per exemple a Etiòpia, Armènia , Myanmar, Sahel, Congo i Sudan. Nikos Lountos va exposar com ens trobem en una situació global preocupant, comparable al context previ a la Primera Guerra Mundial, resultat de la competència sense límits del capitalisme.
En la mateixa línia temàtica, el 02/11, Nikos Lountos també va presentar la xerrada Palestina: és possible un sol Estat?, amb moderació d’Alba Moreira, militant de Marx21. Es va argumentar com del fracàs dels acords dels anys 1990, queda clar que l’alternativa de dos estats va representar la continuïtat del colonialisme sionista sobre Gaza i Cisjordània.
La necessitat de construir un moviment contra la guerra i contra tots els poders imperialistes, ja siguin de l’OTAN, Estats Units, Israel o Rússia és un punt clau per aconseguir el “socialisme des de baix”. Aquest va ser el tema de la xerrada impartida el 02/11 per David Karvala, militant de Marx21 i d’UCFR amb la moderació d’Eva Hurst de Marx21. En aquesta xerrada, Karvala va abordar el tema sobre com construir el socialisme que s’oposa a l’opressió i l’autoritarisme.
Les jornades van continuar amb una reflexió sobre l’organització sindical. Al taller Com ens podem organitzar sindicalment?, Rubén Costa Ullua, delegat sindical per La Intersindical i membre del comitè d’empresa d’una entitat del tercer sector, juntament amb Rosana Carvalho, activista de Marx21 i delegada de personal a la feina, van compartir experiències sobre la importància d’organitzar-se a l’àmbit laboral com una via d’activisme.
A la taula rodona És possible la unitat contra el masclisme i la transfòbia?, van participar Alba Moreira, militant de Marx21; Sara Francesca, de RED TRANS; i Laura Verdasco, activista LGTBI+ i militant del SWP a Manchester. El debat, moderat per Rubén Vargas de Marx21, va defensar la unitat del moviment de dones, incloent-hi les dones trans, i la importància d’una aliança entre les lluites LGBTI+ i la lluita contra l’opressió de les dones.
Un altre tema crucial va ser el del decreixement i la crisi ecològica. Jesús Castillo, catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Sevilla, i Cielo RebeldeConCausas, activista ecologista de Cochabamba, van presentar el taller Decréixer: Per què i com?, en què van abordar la necessitat de posar límits al mode de producció i consum capitalista. En aquest espai, moderat per Carmen Gómez de Marx21, es va discutir com la tragèdia de la DANA a València subratlla la urgència de revertir les causes de l’augment de la temperatura global, la importància de l’organització comunitària i la solidaritat veïnal, a més de l’atenció als conflictes polítics que estan en curs.
Obrir les fronteres
A la taula rodona Contra el racisme i l’extrema dreta: Obrir les fronteres!, van participar Cheikh Drame Tine, activista panafricanista antiracista i president de SOS Racisme Catalunya; Iolanda Maurici, portaveu d’UCFR (Unitat contra el Feixisme i el Racisme) a Catalunya; Laura Verdasco i Paty Gómez de Marx21 com a moderadora.
En aquest espai es van debatre les arrels colonials del racisme i les nefastes polítiques migratòries europees, fent una crida a obrir les fronteres i a acabar amb la violència estructural contra els pobles del sud global.
Les Jornades van culminar el divendres següent, 8 de novembre, amb una xerrada titulada Què queda avui de la revolució russa del 1917? a càrrec de David Karvala i moderada per Paty Gómez de Marx21. Es va recuperar la memòria de la Revolució Russa, o el fet que va ser fruit de la lluita de la gent treballadora per l’habitatge, la feina i la llibertat, que no s’ha de confondre amb el règim opressiu que va prendre el poder posteriorment. Aquest és el llegat del 1917 que s’ha de recuperar.
A totes les xerrades es va comptar amb les aportacions del públic que, en general, van ser nombroses i diverses, aportant així més arguments i continguts a les diferents temàtiques.
En conjunt, les Jornades de Marx21 van subratllar com les diferents lluites —antiguerra, sindical, feminista, LGTBI+, ambiental, antifeixista i antiracista— convergeixen en un punt comú: la lluita contra el capitalisme. Tot i que cada militant o col·lectiu s’enfoca més en un aspecte particular, la unió és necessària per aconseguir una transformació estructural i revolucionària que posi límits al capitalisme.