Solidaritat amb Palestina a Barcelona, Jerez, Sevilla i Asturies.
Barcelona
Sebastián Castiglioni Gramajo
Vam ser milers de persones de tota mena de nacionalitats, edats i rerefons, però fortament units per la necessitat i el deure de potenciar la veu dels nostres companys a Palestina.
La policia va dir que van assistir 3.500 persones, però realment en vam ser moltes més: les organitzacions convocants —la comunitat Palestina de Catalunya i la plataforma Prou Complicitat amb Israel— van xifrar la protesta en 10.000 persones.
Ens vam manifestar per la cèntrica avinguda, Passeig de Gràcia, fins a Plaça Catalunya, on centenars de persones van formar un enorme mosaic humà de la bandera palestina. Tot plegat, va ser una mobilització molt necessària.
És més que protestar, alçar una bandera, donar un missatge, fer una demanda… És negar-nos rotundament a veure un genocidi succeir amb total impunitat i en temps real davant dels nostres ulls, i la completa oposició que els estats i governs del món mirin cap a un altre costat i es rentin les mans, sent còmplices d’armar els soldats que perpetuen la massacre.
Un món on no tothom pot gaudir de llibertat i dignitat no és un món lliure ni just, i definitivament no és un món que tolerarem. Una nova onada de resistències, ens estem alçant i organitzant des de baix demanant justícia i alliberament de tots els pobles i individus oprimits.
No més apartheid, alto el foc, alto el genocidi, Palestina lliure!
Jerez
Unes 250 persones vam participar a la protesta a Jerez. – Marx21 Jerez
Sevilla
Asturies
Marx21 Asturies
A primera hora de la tarda del 20 d’abril, partien els trens cap a la capital Asturiana d’Uvieu des de Xixón, Llangréu, Avilés i Mieres a la manifestació estatal convocada per la Plataforma Asturiana de Solidaridad con Palestina.
A bord les persones que es dirigien a la manifestació cantaven consignes de llibertat per a Palestina. Els músics tocaven cançons reivindicatives populars a través dels instruments de vent. En altres trens se sentia el “Leve Palestina, krossa sionismen” del Grup Palestí/suec Kofiya improvisat amb un mòbil i un megàfon. Els vagons de rodalies es van decorar amb banderes palestines durant el trajecte.
Davant de l’estació de tren d’Oviedo es van concentrar entre 4.000 i 5.000 persones que van marxar des de l’estació fins a la Plaça de la Catedral. La manifestació va estar encapçalada per persones que portaven les lletres que lletrejaven Xenocidiu Non i en general va ser una manifestació de persones diverses quant a ètnia, edat, gènere, etc. Durant el trajecte es van fer parades davant el McDonald’s del Carrer Uría, fent crides de boicot a Israel i a les empreses, com el restaurant, que es beneficien de l’explotació de les persones palestines i de l’ocupació de les terres. També es va fer una parada davant de la Junta General del Principado de Asturias, on es demanava el cessament del comerç d’armes amb l’estat israelià. Finalment es va fer una parada davant de la Universitat d’Oviedo on s’exigia el cessament de la col·laboració amb empreses militars israelianes.
El recorregut de la manifestació va concloure a la Plaça Porlier en haver estat impossible arribar fins a la Plaça de la Catedral ja que s’hi estava fent un esdeveniment esportiu. Allà es va llegir el comunicat de la plataforma que recordava els 75 anys d’ocupació sionista de Palestina i les conseqüències que aquesta ha tingut sobre l’opressió del poble palestí. Es van assenyalar les posicions hipòcrites de les potències occidentals com EUA i la UE davant d’un genocidi que segueix sense trencar llaços econòmics i de compravenda d’armes.
Al final es va acabar amb una crida de solidaritat internacionalista amb el poble palestí, argumentant que “Els pobles treballadors no estan en guerra amb cap poble treballador, estem units per la pau, mobilitzats al crit de Prou de Genocidi! Alto al foc!”. Des de Marx21 creiem que és important continuar construint i participar en els moviments de solidaritat amb Palestina a nivell global.
Boicot a Israel a Avilés
El divendres 19 d’abril, prop de 50 persones es van concentrar a Avilés per protestar contra el grup de Percussió i dansa Mayumaná que va ser fundat a Jaffa, Israel i actuava a El Teatro Valdés.
Cambia Avilés (Podemos/IU) havia demanat el boicot però el PSOE es va negar a cancel·lar l’esdeveniment amb el patètic argument que “no farien de censors”. La Plataforma de Solidaridad con Palestina de Asturias va convocar la concentració amb la intenció que no quedés sense contestar l’intent de rentat d’imatge cultural que l’Estat israelià fa mentre activament està cometent un genocidi a Gaza.
Es van corejar consignes com, “Boicot, boicot, boicot a Israel” i algunes més específiques com “Mayumanà ni és cultura ni és nà”, “vuestra fiestina es sangre palestina” i “No hi pot haver cultura sobre la sepultura”.
Els mitjans convencionals locals han reportat sobre aquest esdeveniment de manera molt generosa vers l’estat sionista i amb el grup Mayumaná. El Comercio La Voz de Avilés titllava Mayumaná de “grup, conegut per les seves impressionants coreografies”. El mateix diari feia èmfasi que els manifestants estaven: “acusant Israel de genocida per la seva resposta militar a Gaza en represàlia als atemptats d’octubre comesos pel grup terrorista Hamàs, que van provocar 1.158 víctimes, entre elles 31 menors d’edat, segons fonts israelianes.” Curiosament, la mateixa notícia no recollia el nombre de víctimes palestines pels atacs d’Israel que són 41.490 persones assassinades i 77.250 ferides, la majoria dones i criatures, xifres que continuen pujant. Com podem veure el rentat d’imatge d’Israel no es fa només des de l’art i la cultura sinó des dels mitjans de comunicació que intenten assenyalar que les persones que es manifesten contra l’horror ho fan sense raons, quan són més que òbvies.
Mayumaná intenta rentar la seva imatge dient que té una seu a l’Estat espanyol des de fa 2 anys. Però encara que tingui seu en aquest estat segueix tenint una altra a Israel. És més el president del Grup Mayumaná Ltd, Roy Ofer, segueix sent el mateix que el va cofundar. Roy Ofer és un empresari israelià establert a Tel Aviv i a més és CEO de Solan Entertainment i fundador de SAMA SAMA.
Tot i que a dia d’avui Mayumaná tingui dues seus diferents a tots dos estats la pàgina web de Mayumaná Espanya no mostra cap informació de qui és el president de la seu d’aquí. Però per descomptat és interessant veure que la mateixa pàgina de Mayumaná Israel mostra com a clients ni més ni menys que Elbit Systems. Aquesta empresa ha estat acusada de fabricar material militar com Drones i municions per a les Forces de Defensa Israeliana. Al Regne Unit Elbit Systems ha hagut de tancar fàbriques a Tamworth a causa de les accions de Palestine Action. Per tant, des de Marx21 donem tot el nostre suport a accions de boicot que interrompin el finançament del genocidi contra el poble palestí.