ES CA

Missatge urgent rebut avui d’una companya a Cuba.

D’una cubana

Milei matxucant, però aquí a Cuba no ens quedem enrere. També s’apliquen mesures que pressionaran més la butxaca i elevaran la càrrega mental del cubà mitjà.

Aquestes són la pujada del preu de l’aigua, del gas, del transport públic i si es té un alt consum d’electricitat al sector residencial aleshores també. Això darrer a l’estiu es traduirà en cobraments altíssims per l’ús de ventiladors i la permanència a casa de més persones.

Pujarà el combustible així que els cotxes particulars, que ja cobren altíssims preus per la carrera, cobraran més. I això pot afectar també la ja molt complexa situació del transport urbà. No vull pensar on escalarà el preu del transport interprovincial.

S’augmentarà l’aranzel a productes acabats que es poden fabricar a Cuba i que la gent importa. Això té aparellat una reducció d’aranzel en un 50% a la importació de primera matèria. És per afavorir la producció nacional i que la gent no compri productes acabats, sinó la matèria primera i així els elabori.

Tenint en compte que ningú està elaborant res i que els importadors majoritaris de productes bàsics en aquests moments són els privats, aquests productes, el preu dels quals ja està infladíssim, es posaran estratosfèrics.

Van pujar salaris al MINED [Ministeri d’Educació] i al MINSAP [Ministeri de Salut Pública] per concepte de guàrdies mèdiques i càrrega docent. Però tenint en compte l’èxode de professionals en salut i educació, això implica que el que s’intenta no és frenar l’èxode sinó (mal) pagar la sobrecàrrega a què estan sotmesos els que queden.

Encara he d’esbrinar bé una cosa que es va dir sobre pujar impostos a la venda i lloguers d’immobles privats, cosa que es traduirà en una elevació general de preu sota mà de les cases en venda i els lloguers residencials (adéu a la possibilitat, ja remota, de tenir casa pròpia per a les persones de mitjans o baixos ingressos).

També he d’esbrinar bé com queden els impostos per a l’explotació privada de terres.

No he vist encara la taxa de carrer del canvi del dòlar, però intueixo, com sol passar cada vegada que el govern diu qualsevol cosa, que experimentarà un nou augment en les properes setmanes.

L’any 2024 pinta ben lleig per a Cuba.

 

Resum de les mesures d’ajust econòmic aprovades a Cuba per a l’any 2024

Compis, aquí va resumit el paquet d’ajustaments que empobrirà, encara més, la classe treballadora cubana.

 1. Devaluació del pes cubà.
 2. Eliminació dels subsidis.
 3. Augment del cost de la cistella normada.
 4. Augment del preu dels combustibles.
 5. Increment de la tarifa elèctrica en un 25% per a alts consumidors.
 6. Augment de la tarifa d’aigua per a clients no metrats.
 7. Augment del preu de les medicines tradicionals.
 8. Augment de la tarifa del transport públic.
 9. Augment dels preus del cigar i el tabac.
 10. Augment del preu del gas liquat.
 11. Augment dels impostos a la compra venda de béns.
 12. Augment de la regulació i control de preus.
 13. Congelació de les plantilles al sector estatal.
 14. Augment dels aranzels a les importacions de les micro, petites i mitjanes empreses.