Declaració de la Socialist Workers League (Lliga de Treballadors Socialistes), organització germana de Marx21 a Nigèria, sobre el cop d’estat al país veí, Níger i l’amenaça d’intervenció per part de CEDEAO, el grup regional de quinze països d’Àfrica Occidental
La Socialist Workers League (SWL) està profundament preocupada per la situació actual a la República del Níger. Mantenim el nostre compromís inviolable amb la pau i els drets de la gent treballadora del Níger a la seva autodeterminació. Tanmateix, hem d’afirmar clarament que el poble de Níger ha d’aconseguir el seu propi alliberament de l’opressió i l’imperialisme per ell mateix. Cap facció de la classe dominant, ja siguin militars o civils, ho pot fer per ells.
A més, en considerar la història del General Abdourahaname Tchiani com a líder de la guàrdia presidencial del Níger durant molt de temps, veiem poques diferències qualitatives entre ell i el President Mohammed Bazoum, a qui va enderrocar el 26 de juliol de 2023.
També és notable que aquest sigui el quart Govern electe enderrocat per soldats a l’Àfrica els últims tres anys, fet que converteix el Níger en la sisena nació a l’Àfrica subsahariana actualment sota un Govern militar. Amb la història del poder militar al continent, no veiem cap benefici provinent d’aquesta onada de cops d’Estat. Per tant, sense perjudici de les contradiccions entrellaçades a la situació actual, la SWL condemna el cop d’Estat al Níger.
La SWL pren nota de la intervenció de la Comunitat Econòmica d’Estats d’Àfrica Occidental (CEDEAO), actualment dirigida pel president Bola Ahmed Tinubu de Nigèria, l’ascens del qual a president de Nigèria continua sent il·legítim. Aquestes mesures inclouen sancions, el tall del subministrament elèctric al Níger i una amenaça d’utilitzar la força, cosa que podria desencadenar una guerra regional, ja que els governs de Burkina Faso, Guinea i Mali han promès donar suport al Níger en cas d’atacs per part de les forces de la CEDEAO.
Aquestes mesures augmentaran les dificultats a què s’enfronta la població nigerina, que ja està sumida en un estat de pauperització a causa de l’enriquiment corrupte per part de la classe dominant i l’explotació del país per part de forces imperialistes, particularment França, el seu antic colonitzador, i Estats Units. Les mesures tampoc no aborden les causes fonamentals del fracàs del Govern de Bazoum, que van aplanar el camí per al cop militar.
Hi ha un error fonamental en la suposició que el cop militar és la causa fonamental del fracàs de la democràcia al país. La realitat és que és al revés: el fracàs del Govern civil va obrir el camí al cop militar. El Govern civil no va complir les promeses de democratitzar la política, abordar l’estat d’inseguretat i millorar la situació econòmica de la gent pobra del Níger. Això és el que va conduir a la insatisfacció i es va reflectir en el suport popular al cop. Les sancions econòmiques o les intervencions militars potser no afectin significativament els líders del cop, però sí que perjudicaran la gent treballadora pobra del Níger.
Veure també: Cop d’estat al Níger enderroca president prooccidental |
Desafortunadament, la intervenció de Tinubu/CEDEAO no cerca defensar la democràcia. Està més alineada amb la defensa dels interessos de les potències imperialistes de França/Occident. El Govern liderat per Tinubu a Nigèria ja ha demostrat la seva adopció submisa de l’agenda neoliberal de l’imperialisme occidental amb una sèrie de polítiques antipobres inspirades pel Fons Monetari Internacional (FMI), com a augments forts en els preus de la benzina i devaluació de la moneda. Aquestes polítiques han sotmès els i les treballadores a Nigèria a dificultats sense precedents durant els dos mesos que porta al càrrec. Un Govern que treballa per a uns quants, mentre que milions de ciutadans del seu país estan condemnats a la pobresa i les dificultats, no es pot considerar democràtic.
El paper imperialista de França a les seves ex colònies a l’Àfrica no es pot ressaltar prou. Ha mantingut aquests Estats neocolonials sota una urpa explotadora, extraient els seus recursos naturals i condicionant directament la seva política fiscal. Per tant, donem la benvinguda a la ruptura dels acords colonials amb França per part dels colpistes. No obstant això, considerant el fet que actors clau de la junta han participat en governs que van mantenir aquests acords durant dècades, és legítim veure aquest pas en la direcció correcta com un esforç populista per construir una base de suport de masses, no com a part d’una agenda antiimperialista sostinguda.
Els líders del cop, igual que el Govern enderrocat, són membres representatius de la classe dominant d’explotadors i opressors al Níger. El veritable poder per garantir el progrés social i la democràcia radical des de baix resideix, principalment, a les mans de la classe treballadora del Níger. És massa aviat per determinar com es desenvoluparà la situació al país. Però és crucial que aquest procés sigui impulsat pel poble de Níger, no per poders estrangers com França o Rússia.
La SWL insta el Nigeria Labour Congress (la central sindical de Nigèria) i el Trade Union Congress (la central sindical de la Gran Bretanya) a condemnar qualsevol intent de guerra al Níger i treballar amb les seves organitzacions obreres i a tota la regió per lluitar per una democràcia que prioritzi les persones de classe treballadora per sobre de qualsevol interès imperialista i capitalista.
El nostre objectiu continua sent ferm: un Níger democràtic liderat per les i els treballadors, on el camí a seguir el determini el poder de la classe treballadora, és a dir, les mateixes persones treballadores. El camí cap a això és a través de l’organització i la lluita de les i els treballadors i el jovent del Níger per una democràcia revolucionària i el socialisme des de baix, i no a través de polítiques colpistes o interferències imperialistes.
Frances Akinjole (President Nacional) i Mobolaji Otuyelu (Secretari Nacional) en nom del Comitè Central de la SWL
7 d’agost de 2023
Aquesta declaració va aparèixer al web de la Socialist Workers League, organització germana de Marx21 a Nigèria