ES CA

Xoán Vázquez

Amb una participació del 78,74% de l’afiliació del sindicat, el 97,85% (9.020) va resoldre fer una aturada a partir de l’1 de maig amb l’objectiu de protestar per millores salarials.

Un comunicat al Twitter del sindicat de guionistes (WGA) explica que el 97,85% dels membres que van votar ho van fer a favor de permetre que els negociadors ordenin una aturada laboral després de l’1 de maig. Els guionistes diuen que han patit durant l’apogeu de la televisió en streaming, en part a causa de temporades més curtes i menors beneficis residuals, i estan cercant augments salarials de Netflix Inc, Walt Disney Co i altres estudis.

Els 100 dies de vaga l’any 2007

L’arribada de la nova vaga és un bon moment per mirar enrere, les causes i l’impacte de la notòria revolta de la WGA de 2007-08.

Des de fora, pot ser fàcil suposar que totes les decisions importants a Hollywood les pren la mateixa petita col·lecció d’homes poderosos amb vestit. Recentment, el nou director executiu de Warner Bros Discovery, David Zaslav, ha estat mostrant el poder en implementar canvis de política massius que han reformat fonamentalment l’estratègia de l’estudi, amb cancel·lacions d’espectacles i deduccions d’impostos que han costat milers de llocs de treball i ha arxivat projectes tot i estar gairebé acabats. És la llei aparent de la terra: les decisions cauen en cascada de dalt a baix.

No obstant, com ens informa la història recent, aquest no és sempre el cas. Fa quinze anys, “Tinseltown” (Hollywood) va travessar un període d’agitació de dos mesos que va aturar els motors del cinema i la televisió. Tot i que els executius certament van estar involucrats, aquests esdeveniments van ser el resultat directe de l’acció de les bases de Hollywood: el Writers’ Guild of America, un col·lectiu de la indústria compost per dos sindicats (WGA East i WGA West) que abasta escriptors de tot Estats Units.

La decisió del gremi d’anar a la vaga des del novembre de l’any 2007 fins al febrer de 2008 va ser la conseqüència d’un panorama mediàtic que ha estat en canvi constant al llarg del segle XXI. Amb negociacions laborals crucials que ofereixen la possibilitat d’una repetició aquest 2023, és un exemple aclaridor de per què i com les tensions poden arribar a un punt d’ebullició a la terra on es fan les històries.

Igual que amb la majoria dels conflictes laborals, els problemes darrere de la vaga de WGA estaven latents molt abans que comencés l’acció.

El 1985, el Guild havia fet una vaga per la frustració respecte a les regalies del florent mercat de vídeos domèstics, cosa que va afegir una nova font d’ingressos que els estudis podien aprofitar. La vaga va durar només dues setmanes i va culminar amb un acord amb l’AMPTP (l’associació comercial de productors que gestionen les negociacions amb els sindicats de Hollywood) que va ser vist per molts al gremi com un desavantatge significatiu per als escriptors. A mesura que el vídeo casolà es va desenvolupar i va passar de casset a DVD, el mercat es va tornar més lucratiu i els ressentiments per les escasses regalies assignades als escriptors van continuar creixent.

L’any 2007, que va ser un any de renegociació designat entre la WGA i l’AMPTP, Hollywood es trobava enmig d’un altre període de transició. El mercat del DVD seguia sent fort, però s’havia complementat amb el creixement d’un mercat nou: les vendes electròniques. Uns anys abans que l’auge de la transmissió ho canviés tot novament, el vídeo a comanda, generalment en forma de mercats en línia com iTunes o Amazon Video, estava brindant una nova sortida perquè els consumidors compressin pel·lícules i programes de televisió.

Vist juntament amb la disputa de vídeos casolans dels anys 80, és fàcil veure que sorgeix un patró. Totes les formes dels nous mitjans, ja siguin físics o en línia, brinden a les parts una manera de remodelar la distribució dels diners al negoci. Gairebé sempre l’acord inicial afavoreix els executius dels estudis. És fàcil veure, doncs, per què la vaga és un espectre constant a Hollywood, que sempre sembla estar preparant-se, al mig o recuperant-se d’un període de canvi. En un món on les pel·lícules de gran èxit es poden eliminar de l’existència a efectes fiscals, és un dels pocs casos d’influència que tenen les i els treballadors de Hollywood.

Si algú estigués subestimant la confiança de Hollywood en els guionistes, la vaga de WGA de 2007-8 els hauria donat una àmplia mostra per canviar d’opinió. Els impactes més obvis van ser a la televisió, on, amb la canalització embussada, la cadena de televisió nord-americana efectivament va tancar la producció durant dos mesos. Amb el cinema, l’impacte és menys immediatament fàcil de quantificar.

Redactat amb material de: Little White Lies

Postdata: es mobilitza la solidaritat

Marx21.US, el nostre grup germà a USA, i la revista Tempest han impulsat una campanya en suport a la vaga de guionistes i escriptors.

Writers Guild of America (WGA) és un sindicat d’escriptors de cinema i televisió. Durant els darrers sis mesos, la WGA ha estat en una disputa laboral amb l’Aliança de Productors de Cinema i Televisió (AMPTP), que representa els principals estudis de cinema i televisió com Walt Disney, Sony, Amazon, Apple, NBC, Netflix , Paramount i Warner Bros. No obstant això, no han pogut arribar a un acord satisfactori, per la qual cosa, segons la votació del 18 d’abril, on el 97,85% dels membres van decidir anar a la vaga, la vaga va començar el 2 de maig .

L’últim cop que WGA es va declarar en vaga va ser el 2007 i va durar 100 dies. Va passar quan els escriptors volien reestructurar la manera com es distribuïen els beneficis del DVD. Ara, se sol·licita una reestructuració similar pel que fa als de transmissió.

La WGA renegocia el contracte, l’Acord Bàsic Mínim (MBA), amb l’AMPTP cada tres anys. Actualment, el contracte només cobreix els escriptors de televisió oberta, no els que escriuen per a la transmissió de televisió, deixant que aquests escriptors negociïn els seus contractes individualment. Com a resultat, generalment reben menys paga.

La introducció d’IA, com ara Xat GPT, amenaça de reduir els treballs disponibles per als escriptors. Part de les demandes de la vaga és regular l’ús de l’IA en el procés d’escriptura.

Les demandes també enumeren que l’AMPTP “abordi l’abús de les mini sales”. En general, les sales d’escriptura tenen de 7 a 10 persones al personal en un moment donat, però aquest nombre s’ha reduït molt. Més important encara, aquestes mini sales només mantenen els escriptors en el personal per un curt temps, obligant-los a fer més feina en menys temps amb menys ajuda.

Els estudis ja han perdut més els dies de vaga del que costaria satisfer les demandes de les i els treballadors.