ES CA IT

Kaj Henriksson

A l’ombra de la guerra a Ucraïna i les seqüeles de la pandèmia, Finlàndia ha elegit un parlament en què la dreta té una presència encara més gran que abans.

La dreta va aconseguir utilitzar el deute públic com a tema de la campanya electoral quan el cost dels préstecs va començar a créixer a causa de la pujada de les taxes d’interès. Els governs, ja fossin de socialdemòcrates o partits burgesos, van aconseguir mantenir les finances públiques en equilibri quan les taxes d’interès eren baixes, però gestionar la pandèmia i finançar les compres d’armes no va sortir de franc. Dit això, els partits burgesos tampoc van fer gaire contra els pressupostos quan eren a l’oposició.

El suport al govern de coalició liderat pels socialdemòcrates es va mantenir molt estable durant tot el mandat.

A més dels socialdemòcrates, la coalició incloïa dos partits burgesos —el Centre, i el Partit Popular Suec—, els verds i el partit de l’esquerra reformista Vasemmistoliitto (Lliga d’Esquerres), hereva (força llunyana) de l’alguna vegada influent Partit Comunista Finès, que havia aconseguit augmentar el seu suport en eleccions anteriors.

A les eleccions d’aquesta primavera, els socialdemòcrates van guanyar vots i escons, però els verds i la Lliga d’Esquerres, socis menors al govern, van patir una gran derrota. A més, el Centre burgès va continuar perdent terreny significativament.

Proveint això, durant el període de govern el Centre s’havia aliat de vegades amb l’oposició de la dreta i va aconseguir aturar alguns dels projectes de llei del govern. Tot i això, això no va millorar la imatge del Centre als ulls dels seus votants.

L’extrema dreta racista

El que és relativament nou a la política finlandesa, com a molts països europeus, és un partit d’extrema dreta. Aquest “Partit dels Finlandesos” (Perussuomalaiset, PS) té un programa fortament oposat a la migració i hostil a la UE. En general, se’l considera racista, tot i que el partit intenta rebutjar l’etiqueta, al·legant que el racisme l’ha causat la migració. El PS està en contra de la migració de fora de UE perquè la considera “perjudicial” i exigeix que no es concedeixin permisos de treball si la persona sol·licitant no ha d’obtenir almenys un salari mitjà.

El PS i els seus predecessors han participat al govern abans. L’establishment veu això com la millor manera de reduir el vot i l’experiència anterior sembla confirmar-ho, però el cost pot ser alt.

El supòsit és que el PS estaria subordinat al govern al principal partit burgès, els conservadors. A més, el partit ha crescut ràpidament i els seus polítics tenen poca experiència, cosa que se suposa que reduirà la seva influència en comparació amb els socis de govern. Tot i així, ningú dubta que insistirien en endurir les polítiques antimigratòries. A més, la seva participació al govern els donaria un perfil més alt i podria ajudar-los a guanyar més seguidors.

Cap a una política d’austeritat

A l’hora d’escriure, els partits acabaven d’iniciar contactes sobre la coalició de govern, però les alternatives principals semblen ser un govern de dretes, ja sigui amb conservadors i extrema dreta, o conservadors amb socialdemòcrates. En tots dos casos, per aconseguir una majoria, una coalició també necessitaria que s’unissin partits més petits.

A causa de l’alta inflació (al gener, del 8,4%), el poder adquisitiu de les persones treballadores ha disminuït. A principis de la primavera, hi va haver diverses vagues en què els sindicats van intentar aconseguir pujades salarials per corregir això. Tot i això, no ho van aconseguir, i aquest any els salaris només van augmentar al voltant d’un 4,5%.

El principal partit conservador ha suggerit retallades de 6.000 milions d’euros a la despesa pública, més 1.000 milions d’euros en reducció d’impostos. Si fos possible, això suposaria dures retallades contra la seguretat social, les prestacions per desocupació, la salut i l’educació. Els beneficiaris serien els rics que pagarien menys impostos (amb la vana esperança que invertissin els seus diners en negocis).

Els reformistes d’esquerra

La Lliga d’Esquerres (Vasemmistoliitto) va perdre un terç dels seus escons, encara que el seu vot només va baixar del 8,2% al 7,1%.

La direcció del partit no troba cap defecte a la seva política, però afirma que la selecció de candidats no va tenir èxit, van tenir mala sort i que aquesta vegada els seus votants havien votat, per raons tàctiques, pel principal partit de l’esquerra, els socialdemòcrates.

Però val la pena recordar que, després de començar la guerra d’Ucraïna, el partit va eliminar ràpidament del seu programa la seva oposició a entrar a l’OTAN i només sis dels seus 16 diputats van votar en contra al parlament (d’aquests, només dos n’han aconseguit mantenir els seus escons).

L’any 2022, el govern va aprovar una llei que obliga, amb certes condicions, les infermeres en vaga a tornar a la feina. Cap diputat de l’esquerra va votar-hi en contra, diversos es van abstenir tímidament. Tot per mantenir la cooperació dins de la coalició de govern.

El més probable és que el partit acabi a l’oposició. Queda per veure si són capaços de canviar d’un partit governamental lleial a algun tipus real d’oposició d’esquerres.

Finlàndia abandona la neutralitat

Tot i això, el canvi més radical va ser l’ingrés de Finlàndia a l’OTAN. El país tenia una política de neutralitat des que va perdre davant l’URSS a la Segona Guerra Mundial. Això significa que Finlàndia no va prendre partit a la guerra freda, ja que Rússia és la seva veïna.

Aquest equilibri va continuar fins al col·lapse de l’URSS, després que el país es va unir a la UE i va començar a cooperar gradualment amb l’aliança militar occidental. Abans d’això, s’havia conformat amb acords de lliure comerç amb la CEE llavors i s’havia beneficiat del comerç bilateral amb la Unió Soviètica (els dos primers reactors nuclears, encara en funcionament, són de fabricació soviètica).

El govern sortint, amb la participació de partits d’esquerra, va conduir al país al galop cap a l’OTAN. L’any 2021, més del 60% de l’opinió pública encara rebutjava l’entrada a l’aliança militar. Quan Rússia va atacar Ucraïna, això va canviar dràsticament i el debat públic va acabar dominat per la seguretat que suposadament portaria l’OTAN a la llarga frontera entre Finlàndia i Rússia. Només després que l’entrada es va fer realitat, la discussió es va diversificar i es va recordar a la població finlandesa el risc d’involucrar-se en operacions de l’OTAN a altres llocs i la insistència de l’OTAN en un pressupost de defensa del 2% del PIB .

Com diu el refrany, no té sentit plorar per la llet vessada, però la nova posició de Finlàndia a la frontera de dos imperialismes és un gran canvi en comparació amb la seva política exterior de postguerra.

No obstant això, els signes eren visibles abans. Finlàndia va participar a la guerra liderada per EUA a l’Afganistan i s’ha comentat que va ser la guerra més llarga a la història independent del país. Només ara, després que Occident s’hagués de retirar d’aquesta guerra, es fan preguntes sobre les veritables raons de la participació de Finlàndia.

La raó més òbvia va ser complaure a EUA i perquè les forces armades finlandeses tinguessin experiència real al camp de batalla. Per descomptat, la difícil situació de les dones afganeses —citada per l’esquerra al parlament com una justificació— no va ser el motiu real de la participació de Finlàndia.

Després de la guerra de l’hivern de 1939-40, Lleó Trotski va escriure l’abril de 1940 en el resum sobre l’expedició militar de Stalin contra Finlàndia, realitzada amb el consentiment de Hitler: “Els països petits o de segona fila són ara mateix peons a mans de les grans, potències. No els queda més llibertat, i això només fins a cert punt, que triar entre dos amos.”


Kaj Henriksson és militant de Sosialistiliitto, grup germà de Marx21 a Finlàndia