ES CA

Xoán Vázquez

El govern grec està celebrant la capitalitat cultural d’Europa 2023 ruixant amb gasos lacrimògens actors i actrius.

Un dels grans reptes a què s’enfronten les i els actors és saber plorar en escena. A Grècia el govern ha posat en pràctica un nou mètode, en dissoldre amb gasos lacrimògens i esprais amb productes químics una manifestació d’actores i treballadors del teatre quan intentaven arribar al Teatre Nacional.

El passat 1 de febrer de 2023, actors i treballadors del teatre es van declarar en vaga. Al cap de poques hores la mobilització s’havia estès als platós de sèries de televisió i als comediants i altres artistes a bars.

La raó de la mobilització és un decret presidencial que, denuncien, degrada els títols acadèmics al nivell del de batxillerat.

La protesta s’emmarca en una vaga de 48 hores convocada pels sindicats d’actors a tot el país i que va arrencar amb la demanda que es reconeguin els seus diplomes com a títols d’educació superior. Totes les estrenes d’obres de teatre a Atenes —incloses les de l’Òpera i el Teatre Nacional— així com els rodatges de sèries de televisió i pel·lícules van quedar anul·lades.

El sindicat d’actrius i actors grecs ha difós aquest comunicat:

“Mentre el govern grec celebra alegrement que Eleusis sigui la Capital Cultural d’Europa el 2023, la resta de nosaltres durant 45 dies hem estat bregant amb un increïble crim contra la cultura.

El 17 de desembre del 2022 se’ns va informar de l’impactant i exasperant Decret Presidencial 85 signat per la presidenta grega Katerina Sakellaropoulou, que va anunciar que tots els graduats d’escoles de teatre, escoles de dansa i escoles de cinema d’educació superior es consideraran treballadors categoritzats com que han completat únicament l’Educació Secundària. En altres paraules, els diplomes i els títols d’artistes, intèrprets o executants d’institucions públiques i privades per igual, ara es consideren pràcticament sense sentit.

Amb la signatura del màxim funcionari estatal, tots els artistes de les arts escèniques queden oficialment equiparats als batxillers i tot allò que aquesta categorització comporta pel que fa als seus drets laborals. Tot això, a més, és clar, de la invalidesa ètica, artística i professional summament evident que comporta aquest decret. Aquesta és la làpida oficial de la lluita de gairebé trenta anys dels artistes per reformar la seva educació i que se’n reconeguin els seus drets professionals.

És un fet que des de l’any 2003, seguint les polítiques de la Unió Europea, l’educació superior per a artistes ha estat abolida a Grècia. Des de llavors, el govern de Grècia, el país que orgullosament ostenta internacionalment la seva identitat com el ‘bressol de la civilització’ i ‘lloc de naixement del teatre’, ha creat deliberadament una bretxa institucional kafkiana on no hi ha cap pla o fins i tot una intenció discernible de crear un Programa de Formació d’Educació Superior per a les Arts Escèniques. Alhora, no s’entreveu solució al caos que ara s’ha generat per als milers de graduats en arts escèniques des de l’any 2003 fins a la creació d’aquest programa.

Malauradament, Grècia és l’únic país on s’ha instituït aquesta pràctica. La manca de reconeixement dels nostres títols, a més de la negativa a canviar aquesta situació desigual i injusta fa que, per ser els nostres títols equivalents a un batxillerat, no tinguem accés a mestratges a la nostra disciplina. Les persones que tenen un mestratge o un doctorat d’una universitat estrangera (que els van acceptar sobre la base d’un títol separat en un camp diferent o en reconèixer la realitat caòtica que és el sistema educatiu de Grècia) descobreixen, en tornar a Grècia, que aquests títols no són reconeguts, que només tenen accés al nivell més baix de les prestacions per desocupació i que, en general, els salaris s’han reduït. Aquest és un atac dirigit directament contra la cultura, les arts i els artistes professionals. És un atac antiobrer als nostres drets i la nostra identitat artística.

Des de fa 40 dies les escoles de teatre del Teatre Nacional, el Teatre Nacional del Nord de Grècia i el Teatre Municipal de Patras estan ocupades pels alumnes, corrent el risc de perdre l’any acadèmic dels seus estudis. Els professors de l’Escola Nacional de Teatre Dramàtic donen suport als alumnes i han anunciat que renunciaran als càrrecs abans del 8 de febrer si no es resol aquesta situació. Avui dia, l’Escola Nacional de Dansa també està ocupada pels alumnes, mentre que els alumnes de l’escola de teatre del Conservatori d’Atenes i altres escoles de teatre i conservatoris privats es neguen a assistir-hi. La situació es torna crítica.

Des de fa 45 dies el món artístic s’ha unit als carrers realitzant accions públiques de diverses maneres i manifestant clarament el seu suport.”

El 2 de febrer, els vaguistes després d’una asseguda a la plaça Syntagma, davant del parlament grec, es van dirigir cap al Teatre Rex i van continuar cap a l’antic edifici del Teatre Nacional, on es van alinear forces de la brigada policial del MAT, que al seu pas van començar a ruixar als manifestants amb gasos lacrimògens.

Activistes de SEK, el nostre grup germà a Grècia, integrants de l’Associació d’Actors i Actrius de Teatre han participat activament a les mobilitzacions.


Fotos i vídeo: Stelios Michailidis

Dissabte 11 de febrer, el concert organitzat per la Coordinació de Treballadors de les Arts – Occupy REX davant del Teatre Rex de la Universitat, sota ocupació.