ES CA

John Mullen

Ha estat un any en què l’amenaça de l’extrema dreta per tot Europa ha empitjorat cada cop més.

Les victòries electorals recents dels feixistes a Itàlia, Hongria i Suècia, seguides pel tracte cordial als polítics feixistes per part dels primers ministres i presidents dels partits tradicionals, mostren que ens espera una lluita llarga i dura.

El partit de Marine Le Pen a França ha tingut una sèrie d’èxits i espera créixer encara més els propers mesos. L’oposició decidida serà crucial.

Després d’haver obtingut 13 milions de vots a les eleccions presidencials i obtenir 89 diputats a les eleccions legislatives a principis d’aquest any 2022 (davant només vuit diputats anteriorment), el Rassemblement National de Marine Le Pen (anomenat Front Nacional fins a 2018) està immers en una trajectòria alarmant.

La seva cinquantena conferència anual, a París el dissabte 5 de novembre, va triar un nou president per reemplaçar Marine Le Pen. Aquest és Jordan Bardella, un os dur de rosegar, de només 26 anys. Es va criar als suburbis més pobres de París, per la qual cosa no és un milionari com els de la família Le Pen, i espera donar-li al partit una imatge nova i dinàmica. Va ser elegit pel 85% dels 37.000 membres del partit, i ja ha ocupat el càrrec de president durant l’últim any mentre Marine Le Pen dirigia la campanya electoral presidencial.

Bardella és conegut per denunciar el matrimoni homosexual, i per cultivar vincles amb el polític d’extrema dreta italià Mattini, i amb corrents nazis a França com a “Génération identitaire”.

La seva elecció no marca un canvi en l’estratègia política com a tal, i certament no és un rebuig a Marine Le Pen, que continua sent el poder darrere del tron: és gairebé segur que es tornarà a presentar-se a les presidencials d’aquí a cinc anys.

L’oponent derrotat de Bardella va ser Louis Alliot, que va representar l’opció política d’acostar-se als partits de dreta tradicional. Tot i això, pel fet que el Rassemblement National va estar, durant uns mesos l’any passat, flanquejat a la seva dreta per Eric Zemmour i la seva organització “Reconquête” (“Reconquesta”), que es queixa obertament sobre el perill d’extinció de la veritable raça francesa… Bardella està ansiós per mantenir a bord els pitjors racistes i limitar qualsevol altre gir cap a la dreta tradicional.

Bardella va crear immediatament un comitè nacional els integrants del qual són només els seus seguidors més propers i que incloïa diversos membres amb vincles amb petits grups nazis. En el seu primer discurs, va fer una crida a la gent a resistir “una França que està fent de la identitat francesa una mala paraula”.

Sempre vestit amb elegants vestits i hàbil al debat públic, Jordan Bardella ha estat considerablement recolzat en el seu ascens pels principals mitjans de comunicació de França, convidat a tots els principals programes d’entrevistes per parlar de la seva política, els seus gustos i la seva vida personal.

A mesura que els partits tradicionals de govern, tant d’esquerra com de dreta a França, s’han esfondrat els darrers deu anys, hi ha hagut un augment en la popularitat de les propostes de canvi de gran abast.

Si l’esquerra radical France Insoumise representa una veritable història d’èxit fins ara (dins una aliança que va obtenir vuit milions de vots a les eleccions presidencials i ara té 151 membres al Parlament), molts votants s’han bolcat a l’extrema dreta, aquesta ha obtingut un èxit relatiu en persuadir la gent que havia deixat enrere la seva vella ideologia nazi.

Tot i això, qualsevol que pensi que el Rassemblement National ja no és una escòria racista, realment no ha estat parant atenció. Recentment, al parlament, els seus diputats van proposar una esmena per eliminar el dret a votar pels representants del centre de treball de qualsevol treballador que no tingui la nacionalitat francesa (aquest és un dret que existeix des del 1946!). Mentrestant, a Perpinyà, fa dos mesos, el batlle de RN va impulsar al consell municipal una moció per canviar el nom d’una plaça local en honor a Pierre Sergent, un terrorista d’extrema dreta de l’època de la guerra d’Algèria.

Racisme al parlament

Un incident racista al parlament està causant problemes per a l’afirmació de RN de ser un partit com qualsevol altre. Mentre un diputat negre, Carlos Bilongo Martens de la France Insoumise, parlava de la necessitat d’ajudar els migrants africans a la Mediterrània, el diputat de RN, Grégoire de Fournas, va cridar una cosa que podria haver estat “Haurien de tornar a Àfrica!” (referint-se als migrants) o “Hauria de tornar a Àfrica!” (és a dir, el diputat negre que, dit sigui de passada, va néixer a França). Les dues oracions es pronuncien exactament igual en francès, tot i que l’ambigüitat podria haver estat completament deliberada. De Fournas té una llarga història de comentaris racistes. “Si vols veure gent negra, pots anar a l’Àfrica”, va tuitejar en resposta a una pregunta sobre els barris multiètnics de la seva ciutat. Quan parla de refugiats, se sap que es refereix a “invasions” i compara els refugiats amb rates.

De Fournas va ser suspès del parlament durant un parell de setmanes i fins i tot un parell de membres del parlament de RN van suggerir que havia anat massa lluny per a ells. Tot i així, els principals mitjans de comunicació com BFMTV ràpidament van dedicar el doble de temps a entrevistar De Fournas que Bilongo Martens.

Punts febles dels feixistes

Si les victòries electorals de RN preocupen amb raó tota l’esquerra, les discussions a la conferència de RN mostren els punts febles de RN que ens poden ajudar a contraatacar.

Encara avui, amb tants milions de vots, l’estructura del partit RN a nivell local és molt feble. I les manifestacions anuals del maig que solia organitzar el partit eren tan poc impressionants que no s’han fet els darrers anys.

Conscient de la seva necessitat de construir estructures locals, Bardella va anunciar a la conferència la seva intenció de fer una prioritat “l’estar present a la cultura”. “Organitzarem molts debats, moltes conferències”, va anunciar. Un altre líder, Julien Sánchez, va declarar: “Necessitem ser més visibles… necessitem organitzar més reunions públiques i arribar a la gent”.

Aquests esdeveniments locals s’han de confrontar sistemàticament amb contramanifestacions o piquets de base àmplia. A finals de la dècada de 1990, aquesta tàctica (que els organitzadors van anomenar “assetjament democràtic”) va tenir cert èxit, però més recentment només ha estat visible en algunes iniciatives locals. Dissabte passat hi va haver una manifestació contrària a la conferència de RN. Es va convocar només uns dies abans, amb el suport d’organitzacions locals, i va atreure un parell de centenars de persones, però va ser un començament essencial.

Impedir que els feixistes construeixin estructures i esdeveniments de partits locals sòlids haurien de ser una prioritat important per a l’esquerra. Això vol dir que cal argumentar en contra de les posicions més esteses entre l’esquerra. Alguns afirmen que només les persones revolucionàries poden lluitar realment contra el feixisme i, per tant, no intenten construir moviments unitaris. Altres mantenen que només resolent la desocupació i la pobresa es pot fer retrocedir RN. En tots dos casos neguen la necessitat de construir una campanya específica i àmplia contra el feixisme.


L’autor és anticapitalista a França.