ES CA

David Leiva

Donald Trump no va decebre els seus seguidors i va anunciar que es presentarà de nou a la presidència a les eleccions de l’any 2024.

Ho va anunciar a la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida, dimarts a la nit (hora d’EUA), en presència de diversos centenars de convidats que victorejaven amb entusiasme en honor seu. Trump va revelar la seva intenció en contra dels consells i crides dels seus assessors més propers i, pel que sembla, en contra de la lògica i el sentit comú.

Els republicans no hi estan d’acord

L’entorn de Trump li va aconsellar que no anunciés la decisió de presentar-se una setmana després de les eleccions al Congrés i a l’Estat, ja que havien resultat molt decebedores per al Partit Republicà.

En contra de les prediccions basades en les enquestes, els republicans no van recuperar la majoria al Senat i, encara que és gairebé segur que la guanyaran a la Cambra de Representants (a l’hora d’escriure aquestes paraules, encara no es coneixia el resultat final), per un marge mínim de tot just un milió de vots.

En els últims gairebé 100 anys de la història d’Estats Units, el partit del president al poder gairebé sempre ha perdut escons a les dues cambres del Congrés a meitat del seu primer mandat (durant les anomenades eleccions de meitat de mandat), però aquesta vegada els demòcrates van perdre per molt poc. Un exemple és Pennsilvània, on un candidat demòcrata que es recupera d’un vessament cerebral va derrotar el favorit de Trump. I això malgrat que Joe Biden i el seu govern obtenen uns números a les enquestes menys que estel·lars a causa de la inflació.

Al resultat decebedor del Partit Republicà hi van contribuir els fracassos de molts dels candidats ultraconservadors promoguts per Trump: els que estan a favor de la prohibició total de l’avortament, la restricció radical de la immigració, l’ampliació del lliure accés a les armes de foc i, sobretot, el suport a la seva mentida sobre el frau a les eleccions de l’any 2020, que suposadament li van robar la victòria sobre Biden.

Els dirigents del Partit Republicà culpen l’expresident del fiasco i destacats polítics, que fins ara evitaven criticar-lo per no exposar-se davant milions de votants, li retreuen ara obertament tots els pecats que han callat fins ara: exacerbar les divisions, la megalomania, insultar figures destacades del país, enemistar-se amb els aliats de l’OTAN, rehabilitar l’extrema dreta racista i intentar un putsch de facto per impedir que un president legalment elegit arribi al poder.

Després de les eleccions del 8 de novembre, els líders del Partit Republicà van apel·lar a Trump perquè almenys posposés la seva decisió de presentar-se a la Casa Blanca fins al 6 de desembre, quan se celebri la segona volta de les eleccions al Senat a l’estat de Geòrgia. L’expresident Hershel Walker s’hi presenta a la candidatura republicana: la possible victòria podria reduir la magnitud de la derrota del partit, però la seva vinculació amb Trump redueix les seves possibilitats.

Trump no fa cas

Tot i això, Trump no ha escoltat els arguments que, en un moment en què s’ha convertit en el blanc de crítiques massives dins del seu propi partit per ser promotor de candidats fracassats, hauria de, almenys de moment, quedar-se en un segon pla i no recordar als nord-americans el seu paper destructiu al país.

A Mar-a-Lago, va pronunciar un discurs en què, barrejant mentides amb mitges veritats i demagògia, com és habitual, va retratar els seus quatre anys de regnat com una era de suposada prosperitat nord-americana, seguida d’un període de “decadència” per a Biden . Ho va acabar amb la conclusió que tornaria a presentar-se a la Casa Blanca l’any 2024, i que fins i tot ja havia presentat els documents pertinents davant de la Comissió Electoral Federal. Es va convertir així en el primer candidat oficial a la nominació presidencial republicana.

En anunciar la seva candidatura gairebé dos anys abans de la votació, Trump aparentment vol dominar el possible grup de contendents presidencials des del principi. Probablement espera avançar els seus competidors a la carrera per obtenir patrocinadors per a la seva campanya i centrar l’atenció dels mitjans de comunicació en la seva persona.

Potser està calculant malament, ja que almenys diversos polítics republicans també tenen ambicions presidencials i les seves possibilitats són cada vegada més grans.

Abans de les darreres eleccions, gairebé tots els possibles rivals van indicar que si Trump es presentava, no ho desafiarien, ja que la seva posició com a líder del Partit Republicà recolzat per la gran majoria dels votants del partit no estava en dubte. El fiasco del 8 de novembre va canviar la situació, ja que va perdre la seva autoritat com a “padrí” dels republicans.

Ron DeSantis es perfila com a favorit

Avui, l’ex-vicepresident Mike Pence i l’ex-secretari d’Estat Mike Pompeo, entre d’altres, no han amagat els plans d’entrar a la cursa cap a la Casa Blanca. Tots ells suggereixen, encara que no ho diguin explícitament, que Trump s’hauria de baixar de l’escenari i deixar pas a un “candidat de futur” més jove.

El principal argument dels crítics: Trump no guanyarà d’aquí dos anys perquè és incapaç de guanyar-se la majoria dels nord-americans. I les eleccions d’aquest any van demostrar que l’alternativa podria ser la nova estrella dels republicans: el governador de Florida Ron DeSantis, que va guanyar la reelecció per un enorme marge sobre el seu oponent demòcrata. Les enquestes indiquen que les simpaties dels votants del Partit Republicà estan passant de Trump a DeSantis.

La decisió aparentment estranya d’anunciar una candidatura tan aviat pot tenir una altra raó. Pel que sembla, l’expresident espera la protecció jurídica davant dels fiscals que l’investiguen i intenten presentar càrrecs penals contra ell. La persecució d’un candidat formal a la Casa Blanca és més fàcil de presentar com a persecució d’un oponent polític. El temps dirà si funciona.

Però encara que DeSantis és més moderat que Trump, té polítiques igual de despietades. Ha impulsat la prohibició de l’ensenyament del col·lectiu LGBTI+ a les escoles i la il·legalització de l’avortament després de les 15 setmanes. DeSantis també ha llançat un programa per expulsar els migrants de Florida i ha emprès una campanya per atacar els drets dels votants.

Mentrestant, la veritable esperança, la lluita de les persones treballadores, veu una nova fita aquestes setmanes. Fins a 50.000 treballadors de la Universitat de Califòrnia estan planejant les vagues més grans des de la de General Motors en 2019. Les aturades, que van començar a mitjans de novembre, representen la vaga més gran de l’educació superior en la història d’EUA.

A més, els membres del sindicat United Auto Workers estan en vaga per les pràctiques laborals injustes, els salaris baixos i les altes càrregues de treball. Vagues com aquestes són les que es necessiten per aconseguir el canvi a Estats Units, ni Joe Biden ni els demòcrates, ni Trump ni els republicans.