ES CA

Xoán Vázquez

Per fi la “tardor calenta” amb què fa temps que amenacen les direccions de les centrals sindicals comença a agafar cos.

Gestió esportiva

Més de 2.000 persones que treballen a instal·lacions esportives públiques i privades de Navarra estan cridades a la vaga indefinida a partir del 18 d’octubre.

Aquest estiu, els sindicats van aconseguir tancar durant dues jornades la majoria de piscines públiques exteriors. En aquesta nova convocatòria monitors, entrenadors, socorristes, recepcionistes, personal de neteja, de manteniment… aniran a la vaga que afectarà de ple les classes, cursos i cursets programats i també esdeveniments esportius.

En una roda de premsa CCOO, ELA, LAB i UGT van exposar els motius d’aquesta decisió. “La patronal està bloquejant la negociació des de fa mesos i manté damunt la taula una proposta absolutament insuficient davant l’augment de la inflació dels darrers mesos: un increment del 3,5% dels salaris de taules”.

Els quatre sindicats exigeixen una pujada d’acord amb l’augment de l’IPC i asseguren que “no és una reclamació desorbitada en un sector amb salaris baixos”. Afegeixen que la majoria de les persones que treballen al sector són dones joves i amb jornades parcials i irregulars.

Metall

A Barcelona i Tarragona, el sector del metall, bastió històric del sindicalisme, anirà a la vaga l’última setmana d’octubre.

UGT i CCOO han convocat vagues durant la darrera setmana d’octubre davant del bloqueig de les negociacions per pujar sous i actualitzar els convenis col·lectius. Les centrals inicien així una onada de mobilitzacions en un sector clau i on tenen força organitzativa.

L’objectiu és anar elevant la conflictivitat laboral sector a sector per obligar la patronal a asseure’s a negociar increments salarials generalitzats. Fins ara, les empreses s’han negat a pujar els sous fins al punt que els preus creixen gairebé deu vegades més que les nòmines.

Hostaleria

25.000 persones treballadores del sector de l’hostaleria de Biscaia estan convocades pel sindicat ELA a una jornada de vaga el 28 d’octubre per exigir una pujada de sous d’acord amb l’augment de l’IPC al proper conveni que negocien.

Així mateix, exigeixen altres millores com el control i la regulació efectives de les jornades de treball, la reducció d’hores anuals, la cobertura de baixa per incapacitat temporal i la reducció de ràtios d’habitacions per a les cambreres de pis.

Ryanair

El sindicat CCOO, present al Grup Blau Handling (Ryanair i Ihandling), ha anunciat mobilitzacions a mitjans d’octubre a fins a 14 aeroports de l’Estat espanyol amb 18 convocatòries de vaga.

Mitjançant un escrit en què es recollien 20 punts reivindicatius, el sindicat va sol·licitar la reactivació de la negociació del conveni. Entre les reivindicacions hi ha reactivar la taula negociadora del I Conveni de Ryanair/Ihandling, consolidar les jornades dels FTP o pujar els salaris en la línia de l’augment de l’IPC sense compensació/absorció.

Tot i això, l’empresa va respondre amb una oferta “totalment insuficient”.

A més, CCOO ha volgut recordar a Ryanair que “Blau Handling no és una entitat jurídica, sinó una marca comercial, i no té en absolut capacitat per traslladar o transmetre decisions empresarials”.

Amazon

El sindicat LAB va convocar una aturada de quatre hores al centre logístic que Amazon té a la localitat biscaïna de Trapagaran per dilluns, 17 d’octubre, per demanar la negociació del primer conveni de centre.

Es tracta de la primera aturada convocada en aquest centre que compta amb una plantilla de 109 persones i en què LAB és el sindicat majoritari. La protesta es va convocar entre les 5.30 i les 9.30 hores del dia 17.

El sindicat reclama una millora de les condicions laborals de la plantilla.

En matèria salarial, demana pujades vinculades a l’augment de l’IPC. Segons ha criticat, Amazon “segueix ancorada en condicions laborals mínimes al conveni col·lectiu de transport de Biscaia, sense oferir gairebé millores sobre un conveni que està pensat per al transport de mercaderies per carretera, però no tant per als centres logístics”.

També exigeix ​​que es limiti el nombre d’hores de treball en dissabtes i diumenges ja que “la plantilla està farta perquè cada vegada es treballen més caps de setmana i, a més, sense cap incentiu”.

LAB defensa, així mateix, el dret de subrogació de les i els repartidors. Segons ha sostingut, la plantilla de les empreses subcontractades per fer el repartiment dels paquets d’Amazon “pateix una precarietat tremenda”.


Mira l’article: Enough is Enough: Ja n’hi ha prou! Per una àmplia resposta davant les crisis