ES CA

David Leiva

El to de les declaracions dels funcionaris nord-americans i els seus aliats, així com els comentaris dels mitjans de comunicació, és de goig. La contraofensiva ucraïnesa a la zona del sud de Khàrkiv ha estat un gran èxit. Rússia està perdent, Putin està acorralat, augmenta la pressió, és la conclusió que en treuen.

Des de l’altra banda del conflicte imperialista va arribar la primera resposta. Putin ha proclamat l’annexió de les regions de Donetsk i el sud d’Ucraïna ocupades per l’exèrcit rus. Alhora, anuncia la mobilització de 300 mil reservistes. Un examen més detallat del decret corresponent mostra que la vaguetat de la seva redacció deixa marge per a una xifra molt més gran. La guerra imperialista a Ucraïna no està arribant al final. Està entrant en una tercera fase, encara més dura i perillosa.

Al principi, la planificació del govern ucraïnès preveia que el principal contraatac tindria lloc a la regió de Jerson, al sud. Zelensky personalment va ser el gran defensor d’aquesta opció, per raons polítiques: Jerson és la ciutat més gran que Rússia ha conquistat i és la porta d’entrada a Crimea. La contraofensiva va començar efectivament a Jerson i es va “encallar” amb grans pèrdues. Tot i això, el contraatac al front de Khàrkiv es va convertir en una seriosa victòria tàctica: l’exèrcit ucraïnès va recuperar 8 mil quilòmetres quadrats i les unitats russes es van veure obligades a realitzar una retirada desordenada.

Ajuda

Per aconseguir-ho, s’ha comptat amb l’ajuda inestimable dels exèrcits nord-americà i britànic, que van intensificar la recopilació d’informació sobre les posicions —i la força— de les unitats russes al front. Els oficials nord-americans i ucraïnesos van realitzar simulacions de diversos escenaris a les seves reunions. Però l’element més important era un altre: el pla depenia totalment de la magnitud i el ritme de l’ajuda militar addicional d’Estats Units. Abans que comencés la contraofensiva, els funcionaris ucraïnesos van enviar una llista detallada de les armes que consideraven necessàries per a l’èxit.

I aquest ajut es va donar amb profusió. Segons l’informe, Estats Units van enviar 800.000 projectils, des del principi de la guerra, per als 155.000 canons de l’exèrcit ucraïnès. Els ultramoderns llançacoets múltiples autopropulsats, HIMARS, han assolit 400 objectius russos. Els MiG-29 de la Força Aèria ucraïnesa estan ara equipats amb míssils aire-terra AGM-88 de fabricació nord-americana dissenyats per atacar radars i ho han fet “amb gran èxit”. Quan diem que Estats Units i l’OTAN estan lluitant a Ucraïna és literal.

Dificultats

No obstant això, els moviments de Putin indiquen que està decidit a no perdre a Ucraïna. De fet, l’exèrcit ucraïnès, malgrat el seu èxit tàctic, té moltes dificultats per avançar i assolir una victòria estratègica abans de les neus de l’hivern. El missatge del costat de Putin és que pot continuar la guerra fins a l’any 2023.

La resposta europea és continuar de moment l’escalada. Fins i tot el “reticent” govern alemany proposa una nova ronda de sancions a Rússia. El primer resultat de la nova fase de la guerra imperialista al territori d’Ucraïna serà la intensificació de la guerra econòmica, el cost de la qual serà pagat imperativament per les persones treballadores de tot el món.

EUA i els seus aliats compten que l’imperialisme rus sigui el primer a trencar-se. Estimen que està perdent aliats. A la recent reunió de Putin amb Xi Jiping, el primer va dir que “comprèn la preocupació dels amics xinesos” perquè la guerra continuï. De fet, el govern xinès té por de ser l’objectiu de noves sancions nord-americanes. Però no té intenció d’abandonar Putin. Una Rússia derrotada seria un malson més gran per a l’imperialisme xinès.

Manifestacions contra la guerra a Rússia

Amb l’anunci del reclutament, van esclatar concentracions contra la guerra a moltes ciutats russes. Segons l’organització de drets humans OVD-Info, el 21 de setembre el nombre de detencions va assolir les 1.300. Es tracta de les primeres mobilitzacions contra la guerra en molts mesos, pràcticament des del començament de la guerra. El suport a Putin comença a mostrar les seves fissures. Al Daguestan, al nord del Caucas, la resistència al reclutament ha assolit proporcions massives. Els manifestants han bloquejat una carretera, i els vídeos mostren dones lluitant contra la policia.

El moviment antiguerra a Rússia necessita aliats. I no es troben a les capitals d’Occident, que parlen hipòcritament de les llibertats que es violen a Rússia. Els míssils de l’OTAN i les sancions econòmiques no reforcen les veus antibèl·liques a Rússia, sinó que les debiliten.

L’esperança de la pau resideix a la nostra pròpia guerra contra els governs que porten la pobresa i el sacrifici a les persones treballadores i a la joventut. La intensificació de la guerra econòmica comportarà noves onades de pobresa. L’escalada de la guerra a Ucraïna intensificarà els antagonismes a tot arreu, fins i tot al nostre propi veïnatge, és a dir, portarà més nacionalisme i bel·licisme. Enfrontar-se al sistema de pobresa, guerra i destrucció del clima és la veritable esperança.


David Leiva és militant de Marx21 a Jerez