ES CA

Sosialistiko Ergatiko Komma

La UE i Mitsotakis normalitzen els feixistes de Meloni

Els resultats electorals d’Itàlia ens envien un senyal de perill. Els nostàlgics de Mussolini, “Germans d’Itàlia”, van quedar en primer lloc amb el 26% del vots i la seva líder Giorgia Meloni es prepara per ser primera ministra amb el suport de Salvini i Berlusconi, ja que la coalició d’extrema dreta arriba al 43%.

És un escàndol, ja que la participació a les urnes es va reduir al 63%, amb l’abstenció de gran part de la població del sud d’Itàlia. El Partit Democràtic va obtenir el 20%, el Partit Cinc Estrelles el 15%, el centrista Tercer Polo el 8%, l’Esquerra Italiana el 4%. De manera global, l’aliança dreta-extrema dreta és minoritària.

I, no obstant, la UE i els seus governs, inclòs Mitsotakis, no gosen aïllar Meloni, ni tan sols com s’ha fet en el passat amb Le Pen a França.

El camí per a l’ascens dels feixistes de Meloni va ser aplanat pel nostre conegut “tecnòcrata” Mario Draghi. L’exgovernador del Banc Central Europeu, l’home que va tancar els bancs a Grècia l’any 2015 per fer xantatge al massiu vot del NO al referèndum sobre l’austeritat, va aplicar la mateixa política de memoràndum com a primer ministre d’Itàlia. Tot està subordinat al servei de l’enorme deute públic. Les subvencions de la UE es distribueixen entre les grans empreses, però les factures d’electricitat i de gas s’han disparat i la pobresa creix.

Meloni fa demagògia com a única oposició mentre declara que serà una negociadora seriosa amb la UE. No hi ha lloc per a la complaença. El lema de Mussolini “Déu, pàtria, família” continua sent una bandera per als “Germans d’Itàlia”. El perill dels pogroms feixistes contra les persones refugiades i els migrants a Itàlia és davant nostre.

Ara és el moment d’un fort moviment antifeixista i antiracista. La forma en què vam lluitar per aïllar Alba Daurada a Grècia, quan va intentar aixecar el cap després de l’any 2012, mostra el camí per defensar-se de la nova amenaça deu anys després, no només a Itàlia sinó a tot Europa.

Exigim que no es legitimin els feixistes al govern. Mitsotakis no pot jugar a ser el “defensor dels valors democràtics” contra Putin, Erdogan i l’Iran i al mateix temps mirar cap a una altra banda amb Meloni. Legitimar un govern de Meloni és donar suport als neonazis locals grecs que intenten sortir innocents al Tribunal d’Apel·lació i reagrupar-se. La mobilització antifeixista davant del Tribunal d’Apel·lació (Atenes) el dimecres 28 de setembre és un primer pas i així continuarem.


Sosialistiko Ergatiko Komma (SEK, Partit Socialista dels Treballadors) és la nostra organització germana a Grècia, aquesta declaració va aparèixer a la seva web  el 26 de setembre de 2022.