ES CA

Cinzia Maggio

“Que governi aquesta dreta feixista, a la qual potser podem respondre amb més concisió i autèntic progressisme.” Alguna vegada ho hem pensat tots, oi? “Si la pitjor dreta, el pitjor mal, arribés al govern, potser trobaríem la manera de reaccionar amb més força, de reagrupar-nos per tenir una visió veritablement millor del món i de la societat!”

Però fa 100 anys —precisament— no va passar així i es van necessitar vint anys i una guerra mundial per sortir de l’abisme.

Recentment veiem que fins i tot a EUA no va passar d’aquesta manera optimista amb l’arribada de Trump. De fet, els danys de la seva administració encara s’estan pagant, per exemple, amb la sentència de la Cort Suprema que va cancel·lar l’avortament legal de cop. Van ser els tres jutges designats per Trump els que van permetre aquest terrible pas enrere.

El veritable risc és que aquest estimat i odiat país nostre —Itàlia— llisqui cap a nefastes i duradores conseqüències en poc temps, i que també s’emporti Europa, en un dramàtic i molt perillós joc de supremacia cultural. Amb les eleccions no hi ha filosofia, sinó història.

Hauríem d’haver après alguna cosa.

Què passarà si guanya la dreta?

  • Què passarà amb l’article 32 que “protegeix la salut com a dret fonamental de la persona i en interès de la comunitat, i garanteix el tractament gratuït dels pobres”, quan s’acceleri la privatització de la salut que impedirà que els més febles puguin accedir a l’atenció sanitària?
  • Què passarà amb l’article 34 que garanteix que “l’escola està oberta a tothom”? L’educació bàsica, impartida durant almenys vuit anys, és obligatòria i gratuïta. Ara els i les nenes “capaces i mereixedores”, encara que no tinguin mitjans, tenen dret a “assolir els més alts graus d’estudis”. Què passa quan els “capaços i mereixedors” siguin identificats només entre uns quants elegits “fills de…”.
  • Com es reescriurà l’article 63, on es disposa que “el treballador té dret a una remuneració proporcional a la quantitat i qualitat de la seva feina i, en tot cas, suficient per assegurar una existència lliure i digna per a ell i la seva família” ? Quina serà la vara de mesurar la llibertat i la dignitat d’aquest dret?
  • I amb l’article 9? El desenvolupament de quina cultura i quina investigació científica i tècnica poden fer els que han encès la flama dels desmentits de les indicacions dels comitès científics amb motiu de la darrera pandèmia?
  • Com protegiran el paisatge i el patrimoni històric els qui pressionen perquè n’hi hagi prou amb una simple carta certificada per construir edificis?
  • Com serà protegit el medi ambient per aquells que han pressionat durant anys per una industrialització salvatge, per aquells que es van burlar del “Friday for Future”? Pels que van negar l’evidència del mal que el canvi climàtic ha causat a les nostres terres?

La Constitució italiana actual va ser elaborada després de la segona guerra mundial, bàsicament per les forces partisanes que van combatre el feixisme; la volem molt.

L’únic crit desesperat i profund que llancem és: “No la canviem!”

Atrapada

La dreta, però, és més forta en un país nefast i amb emergència: en aquest moment històric, Itàlia està atrapada per la inflació, els preus energètics ara s’estan disparant.

Les empreses exhaustes baixen les seves persianes perquè no poden pagar els serveis públics i els seus treballadors estan “estacionats” en un limbe del qual no saben quan sortiran.

Les famílies veuen reduït el poder adquisitiu per la inflació i una cistella de la compra que ja és insostenible, fins i tot per a productes de primera necessitat com el pa, la farina o la carn.

Els fenòmens atmosfèrics, a causa de l’absència de polítiques ambientals serioses, assoten Itàlia de nord a sud i la tardor encara ha d’arribar.

Però allí hi ha la Giorgia Meloni amb la seva nova forma de comunicar que fa una picada d’ullet a tots els indecisos, utilitzant colors càlids, paraules de confort i ajuda.

Però la falsa cortesia de Giorgia Meloni en respondre als seus manifestants a Cagliari, per exemple, amaga algunes contradiccions, que són més evidents com més s’atura un a escoltar-la.

“Vull el dret a pensar diferent”. El desacord és la sal de la participació democràtica. Empeny diferents persones, amb diferents idees, a confrontar-se i buscar una síntesi.

Drets

Hi ha, però, una diferència substancial entre els que volen estendre drets i els que els volen negar: en el primer cas, anem en la direcció de construir una societat més equitativa. En el segon, es limita l’autodeterminació de les altres persones i se’n fa malbé la vida.

Si sobre l’escenari els feixistes parlen de la seva valentia per expressar les idees, a la plaça els seus matons agredeixen físicament prop d’un centenar d’estudiants que qüestionen pacíficament una cosmovisió reaccionària. La llibertat amb la que es cobreix Giorgia Meloni és només un engany.

“Vostès ja tenen unions civils, poden fer el que vulguin”. Retòrica quadrada, però sense fonament. Per a les parelles del mateix sexe no es garanteixen els drets que atorga el matrimoni, per exemple, sobre els fills. S’impedeix l’adopció; no es pot accedir a les prestacions de maternitat o paternitat ni a les assignacions familiars. No hi ha llei contra l’homotransfòbia, no hi ha llei contra les teràpies que busquen “guarir” les persones LGTBI+, no hi ha llei que protegeixi les persones intersexuals, i la llei d’identitat de gènere és inadequada. Només pots “fer el que vulguis” si renuncies a viure una vida feliç i en tries una que s’ajusti a un model imposat.

“És una vida en què lluito pel que crec”. Però ho fan des de la posició privilegiada dels que no volen subvertir un sistema desigual i discriminatori, sinó que ho accepten tal com és. Amb un dia d’afalacs o somriures falsos no n’hi ha prou per fer-nos oblidar la seva adhesió a la idea de societat masclista i autoritària d’Orbán i Trump. Encara hi ha temps per desemmascarar el seu joc i prendre la decisió correcta.

“Votar és un dret i un deure cívic”

Aquesta no és una bona campanya electoral. Independentment del que falti a la classe política —valentia d’una banda, dignitat de l’altra i confrontació franca i oberta per part de tot el món—, la societat civil que es reconeix en certs valors comuns, dels quals ens sentim pertanyents, està tan decebuda que està llençant la tovallola. Una mica per culpa, una mica per una història dolenta, l’esquerra no inflama els cors i no pot donar esperança. Entenem aquesta dificultat, però rendir-se no pot ser la solució!

En primer lloc, la política no és només electoral, és el que fem cada dia quan diferenciem i estalviem aigua, quan fem voluntariat, quan fem servir un llenguatge inclusiu, quan acollim, quan posem el nostre propi esforç a trobar solucions a molts problemes, que encara no tenen resposta.

Guanyi qui guanyi aquesta elecció, hi haurà greuges l’endemà, i així és.

El 25 de setembre podem ser Tafazzi i castigar-nos amb l’abstenció, o Penélope i no llençar la tovallola. Sí, podem decidir passar la propera legislatura insistint, empenyent, proposant, treballant sense descans per aconseguir més i millor.

Les Sardines estan amb Penèlope, sense perdre l’esperança ni cedir als afalacs, adaptant les nostres accions a les necessitats, amb determinació, més enllà de la vacil·lació. Mai, mai, mai deixis que un altre decideixi per nosaltres!

El matí del 10 de setembre les sardines van fer la seva feina: van reunir moltes associacions a la Piazza Santi Apostoli de Roma.

Un matí ple d’idees, vincles i relacions constructives.

La nostra intenció era parlar de drets amb els qui saben del tema, que ens van entretenir amb les seves emocionants intervencions i van sensibilitzar sobre temes que lamentablement no escoltem a les oficines institucionals.

Les realitats que han intervingut són el teixit social sobre el qual hem de reconstruir la nostra societat.

En una campanya electoral on només parlem amb consignes que ratllen la incredibilitat, parlar de drets va ser revolucionari.


Cinzia Maggio és activista de 6000 Sardine Barcelona