ES CA

Alexei, militant del grup germà de Marx21 a Rússia, va concedir aquesta entrevista al grup ucraïnès d’esquerres, Chernoye Znamya (Bandera Negra), el 25 de febrer de 2022

A quin moviment pertanyeu tu i els seus companys?

Sóc membre del grup “Tendència Socialista”. Formem part del Corrent Socialisme Internacional, una xarxa de grups socialistes revolucionaris [del qual Marx21 també en forma part].

Com valores aquesta guerra: les seves causes i conseqüències?

Avaluem la guerra com un conflicte interimperialista entre Rússia i Occident, en què, lamentablement, Ucraïna s’ha convertit en moneda de canvi. Lamentem molt que el vostre poble hagi de passar per aquesta dramàtica situació.

L’estat d’ànim a la societat russa és molt diferent del de l’any 2014. El frenesí patriòtic s’ha reduït enormement. La gent no vol la guerra. Encara que cal reconèixer que també hi ha força xovinistes gran russos.

Què et va motivar a participar a les accions contra la guerra amb Ucraïna?

El rebuig a l’agressió militar del nostre Estat, que ha patit el vostre país. Defensem la derrota del nostre govern a la guerra imperialista.

Volem construir un ampli moviment de base contra la guerra, i aportar-hi un contingut de classe. Només atraient les masses podem realment influir en alguna cosa.

Quina mena de persones estan participant en aquestes accions, a més de vosaltres?

A Moscou, Nizhny Novgorod i Sant Petersburg, diverses forces van entrar en acció. Malauradament, els liberals dominen, però l’esquerra també està força representada.

Hi ha més liberals entre els que organitzen i es manifesten. També hi ha marxistes i anarquistes, però som més marginals.

Pel que fa a la gent corrent que hi participa, són més aviat “liberals espontanis” a qui no els agrada Putin no perquè ell sigui “massa imperialista”, sinó perquè “no és prou imperialista”. Miren la gent de la UE i EUA i es queixen que allà viuen millor, com si això fos degut a fet que simplement han implementat un altre sistema democràtic, i no gràcies a l’imperialisme desenvolupat als seus països.

Què esteu fent per vèncer els liberals?

Per prendre la iniciativa als liberals, marxistes i anarquistes hem d’anar a accions contra la guerra amb la nostra pròpia agenda, agitar la gent, treballar en sindicats i col·lectius de feina.

Hem traduït l’article “Sobre les contradiccions” de l’organització d’esquerres ucraïnesa “Chernoye Znamya”, la seva posició és propera a la nostra, realment apliquen una anàlisi correcta a la situació actual.

Tenim camarades a Kíev i Lvov. Hem de construir un front antiimperialista internacional.

A molta gent russa no li agrada ara la guerra, és hora de dir “no a la guerra entre els pobles, no a la pau entre les classes!” Fem una crida a tota la gent d’esquerres perquè ens acompanyi a les accions contra la guerra!

A quin nivell es troba el contraatac de les forces de seguretat? Com justifiquen les seves accions violentes?

Els agents de seguretat van intentar restringir les protestes, fent servir l’excusa de les restriccions per la Covid. Qualsevol acció massiva està prohibida a Nizhny Novgorod.

En alguns llocs, les forces de seguretat han actuat amb duresa, però no toquen la majoria dels manifestants, preferint simplement dispersar la manifestació.

Quin és l’estat d’ànim dels mateixos manifestants davant les detencions?

Hi ha un estat d’ànim realment combatiu. La maquinària repressiva de Putin apreta, però el poble continua sortint al carrer. Els vídeos de les manifestacions s’han de mostrar als seus nacionalistes i tota la gent a Ucraïna, perquè entenguin que el seu enemic no és la nació russa, sinó el Kremlin.

Com avalua la majoria dels manifestants la situació a Ucraïna? Una de les accions mostra un cartell “Pau per a Ucraïna, Llibertat per a Rússia”. Els interessa la situació a Ucraïna només en el context de posar fi a la guerra? I què és aquesta incomprensible “llibertat” que volen per a Rússia?

La veritat és que les consignes de la massa de manifestants són abstractes, “per la pau mundial” i altres ximpleries, que poden interpretar-se de formes completament diferents a diferents països. Els líders de l’oposició liberal tendeixen a donar suport a Occident: els seus seguidors ho entenen tot com un xoc entre el bloc de Putin i el bloc d’Occident. Es reemplaça l’agenda de classe amb la nacional, l’estatal i sobretot l’agenda de la “democràcia per sobre de la classe”.

Creiem que, en fer-ho, els líders de l’oposició estan perjudicant la gent treballadora d’Ucraïna i Rússia. A Rússia cal pronunciar-se no només a favor de mítings i marxes, sinó també de vagues. Només plantejant les qüestions de classe podrem reduir el grau d’histèria nacionalista i “democràtica”. Hem de parlar de lluita de classes.

A més, segons els liberals, tots els problemes d’Ucraïna són exclusivament culpa de Putin. Guarden silenci sobre el paper d’Occident a la degradació total de l’esfera social, la indústria i l’exèrcit, cosa que ha permès el ràpid avenç de les tropes de Putin. Però els liberals fan els ulls grossos davant d’això. Tot i això, en aquest punt la seva visió dels dos països és similar.

Quina és la teva visió de la situació a Ucraïna?

La situació a Ucraïna ha de ser avaluada principalment per les i els treballadors ucraïnesos. En tot cas, estic d’acord amb el comentari recent d’un company: els líders a Ucraïna sovint van saltar de posicions pro-russes a pro-occidentals, i viceversa. I en els darrers anys, una burgesia compradora pro-occidental ha estat governant a Ucraïna, i ha fet tot el possible per afalagar l’OTAN i la UE. Els agents de l’imperialisme occidental van debilitar Ucraïna, i la Rússia imperialista de Putin se’n va aprofitar amb la seva agressió armada.

Quin missatge tens per a l’esquerra ucraïnesa i la gent ucraïnesa en general?

Us desitjo força i coratge. I també la victòria a la guerra amb Rússia. I que no us oblideu el que va portar a Ucraïna a aquesta posició. Hem de recordar que el principal enemic sempre és a casa i ens hem d’esforçar perquè “no hi hagi més guerra que la de classes”. Amb una visió així, les i els treballadors d’Ucraïna ja no permetrien ni als liberals ni als invasors de Putin estar al poder.


Aquesta entrevista es va publicar originalment aquí

Web de Tendència Socialista, grup germà de Marx21 a Rússia