Dones en la història

ES CA

Kadijatu Dem

Fa unes setmanes, abans que s’acabés l’any, ens assabentàvem de la mort de l’activista antiracista, feminista i escriptora bell hooks.

Nascuda Gloria Jean Watkins (1952) al sud d’un Estats Units racialment segregat. hooks es va graduar en literatura anglesa i posteriorment va obtenir el doctorat centrat en l’anàlisi de l’obra de l’escriptora afroamericana Toni Morrison.

És a la universitat quan comença a fer-se anomenar bell hooks. Adopta el mateix nom que la seva besàvia com a homenatge. Decideix escriure-ho tot en minúscules com a manera de posar el focus en el contingut i les idees que presenta i desviar l’atenció de la seva persona.

La seva obra és molt variada, amb més de trenta llibres publicats, els textos van des de contes infantils, passant per poemes i crítiques culturals. Les seves idees principals giren al voltant de la intersecció de les opressions racials, sexistes i de classe.

Interseccional

En una de les moltes entrevistes que li van fer, assenyala que l’experiència d’haver crescut en un context patriarcal, de classe obrera i negre, l’ha ajudat a esculpir la seva perspectiva interseccional quan parla de les opressions.

Després d’haver tingut una llarga carrera a l’acadèmia, un dels interessos principals de hooks va ser que els seus textos i idees arribessin més enllà de les aules universitàries. És per això que els seus llibres utilitzen un llenguatge simple, perquè conceptes que de vegades semblen complexos arribin a tothom. Així un dels seus objectius era poder proporcionar diferents eines que ens portessin a una anàlisi crítica de la dominació en totes les seves formes.

En una de les seves entrevistes declarava: “No crec que mai destruïm el patriarcat sense qüestionar-nos, criticar i desafiar el capitalisme, i no crec que només desafiant el capitalisme arribem a tenir un món millor per a les dones”.

bell hooks és reconeguda com unes de les grans pensadores feministes contemporànies. Les seves obres ens conviden a pensar el feminisme des d’una perspectiva interseccional que té en compte la necessitat de lluitar alhora contra l’opressió racial i de classe de les societats on vivim.