Lluites: notícies del front

ES CA

Recentment els i les taxistes de Barcelona han patit agressions físiques i robatoris amb violència. Les agressions han ocorregut sobretot al centre del Barcelona, especialment al barri del Raval.

Davant la poca funcionalitat del sistema d’emergències 112, que ja esta instal·lat dins de tots els taxis, el 29 de desembre de 2021 es va organitzar una marxa lenta de taxistes, des de Plaça Espanya fins a l’oficina de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB, responsable de transport).

Es va reclamar més seguretat i que l’AMB permetés als taxistes posar càmeres dins de cada taxi, una petició que es va presentar ja fa dos anys.

En principi hi havia una proposta de no fer servei a la zona del Raval, una idea que semblava de caràcter racista.

El Raval es un barri que té bastant població migrada, i a xarxes i xats es veien comentaris contra “MENAs” i sobretot contra el jovent marroquí. Però el Raval també és un lloc on viuen molts taxistes d’origen migrant especialment de Pakistan i de l’Índia.

La primera agressió i robatori amb violència la va patir un taxista d’origen àrab, i gairebé totes els víctimes des de llavors són migrants pakistanesos o indis.

Aquest fet es va reflectir en la marxa lenta, conformada en la seva gran majoria per taxistes de les comunitats pakistanesa i índia. De taxistes “autòctons” n’hi havia poquíssims, sobretot els principals representants de les diferents associacions de taxis.

L’administració no ha donat una resposta positiva: es basen en la defensa de la intimitat dels passatgers.

Des del sector de taxi rebutgem aquesta argument, donat que en altres mitjans de transport ja tenen càmeres instal·lades per motius de seguretat. A més a més, diferents restaurants, botigues i centres comercials també ja les tenen.

Aquesta lluita no va dels orígens de les persones ni va contra els barris de gent treballadora. És una lluita per la seguretat del taxi, on ens trobem moltes persones treballadores assalariades i autònomes..

Suleman Shahbaz, taxista y Marx21