ES CA

Eric Fretz

L’huracà Ida va assotar Estats Units a la fi d’un estiu d’incendis, onades de calor i inundacions. Eric Fretz escriu sobre la connexió entre el canvi climàtic i el capitalisme.

Una i altra vegada sota el capitalisme, hem vist a les persones més pobres colpejades de manera desproporcionada pels efectes mortals d’esdeveniments com ciclons i terratrèmols, ja que els desastres naturals ressalten les desigualtats antinaturals existents. Ara és obvi que no només els efectes, sinó també les causes del clima extrem, es deriven del capitalisme.

El recent informe de l’IPCC (Grup Intergovernamental d’experts sobre el canvi climàtic) va demostrar que les temperatures de l’aire i de la mar més altes causades per l’escalfament global ja han provocat més huracans, i continuaran fent-ho. “En els últims setanta anys”, va assenyalar Bill McKibben, “Estats Units ha patit de mitjana tres tempestes terrestres a l’any; Ida és el dissetè en els últims dos anys. “

Però l’escalfament també condueix a una “ràpida intensificació” de les tempestes. Ida es va convertir en huracà en només sis hores.

Quan Ida va assotar la costa de Louisiana, el diumenge 29 d’agost, com un huracà de categoria 4 amb vents de fins a 240 km/h, va ser la segona tempesta més poderosa en assotar l’estat de la seva història registrada.

Devastació

Més d’1 milió de llars i negocis a Louisiana i Mississippi estan sense electricitat, inclosa tota la ciutat de Nova Orleans, alguns llocs poden romandre sense electricitat durant setmanes.

Les estacions de bombament d’aigües residuals a Nova Orleans, que no tenen energia de suport, van deixar de funcionar, deixant a 441.000 persones en 17 parròquies sense aigua potable i sense aigua per als inodors. Altres 329.000 persones han de bullir l’aigua per al seu consum. No obstant això, a molts els pot resultar difícil bullir aigua sense electricitat.

A aquesta misèria se li va sumar un avís de calor que combinat amb la humitat va fer arribar a temperatures reals de més de cent graus Fahrenheit (uns 38º C).

Desenes de milers de residents es van quedar sols tractant de descobrir com fugir, i fins i tot aquells amb automòbils es van quedar aturats en carreteres col·lapsades.

En un esgarrifós recordatori dels horrors del Katrina, el Departament de Policia de Nova Orleans va anunciar que s’establirien “patrulles contra el saqueig”. Després, l’alcalde va utilitzar els arrestos resultants per justificar un toc de queda i trucar a la Guàrdia Nacional, no per rescatar les persones o reconstruir, sinó per patrullar els carrers.

A l’igual que amb el Katrina, són les persones pobres i negres les que corren més risc de perdre les seves llars i les seves vides.

Ida va arribar un any després del huracà Laura, que va provocar una destrucció generalitzada en l’àrea industrial majoritàriament negra al voltant de Mossville, provocant incendis químics i convertint a Lake Charles en una sopa tòxica. El desplaçament i la contínua escassetat d’habitatges provocats per Laura van agreujar la propagació de la Covid a la zona.

El desplaçament provocat per Ida a Nova Orleans podria ser encara pitjor. Els hospitals de Louisiana ja estan plens amb més de 2.400 pacients amb coronavirus. No hi ha prou llits buits a l’estat per evacuar els pacients dels hospitals de Nova Orleans. El personal d’un hospital va informar haver hagut de bombar aire manualment als pulmons dels pacients amb Covid intubats mentre els traslladaven a un pis amb un generador en funcionament.

Seqüeles

Després de passar per Nova Orleans, Ida seguia sent una gran tempesta, que va provocar inundacions mortals des de la costa de Louisiana fins Tennessee i la costa est. En el camí va provocar tornados a tres estats i va matar a prop de 50 persones al nord-est. A la ciutat de Nova York es va ordenar l’estat d’emergència després d’una nova precipitació rècord (encara que molts treballadors essencials mal pagats van desafiar la tempesta). La majoria dels morts per la tempesta a Nova York, molts d’ells immigrants, es van ofegar en apartaments llogats il·legalment en soterranis.

L’informe de l’IPCC va predir que les fortes pluges i inundacions augmentaran al nord-est durant anys, mentre que l’oest d’Estats Units s’enfrontarà a un augment de sequeres i incendis.

L’huracà Katrina ens va advertir no només del clima extrem, sinó també de la negligència local i federal i els efectes mortals del racisme. Després del Katrina, es van millorar els dics en una Nova Orleans gentrificada i, afortunadament, van resistir l’huracà Ida. Però, com va assenyalar un metge de Nova Orleans, “el sistema és menys ambiciós que el que els louisians van exigir després del Katrina, i la protecció que ofereix es debilita cada dia, a mesura que els aiguamolls que separen la ciutat del golf de Mèxic es tornen més humits”. En general, el desastre del Katrina es va utilitzar per impulsar la privatització i el desplaçament, no per millorar la infraestructura social. La desigualtat econòmica va seguir augmentant juntament amb el nivell de la mar; el racisme i les emissions de combustibles fòssils van seguir augmentant.

El capitalisme està causant aquest caos climàtic, així com la desigualtat que fa que les persones negres i pobres, que contribueixen menys al canvi climàtic, paguin el preu més alt.

La lluita per davant

El sindicat UNITE HERE va emetre una declaració sobre l’huracà Ida que va concloure correctament: “La justícia climàtica és un tema de justícia econòmica i racial, i com a moviment obrer sabem com unir les persones en moments de crisi, i sabem com construir un moviment que pot aconseguir un canvi extraordinari… hem d’actuar junts, no només per brindar alleujament, sinó per abordar les causes subjacents del canvi climàtic que posen a les persones en els marges econòmics de tot el món en major perill”. Tots hem de construir un moviment climàtic gran i combatiu, i involucrar els sindicats d’una manera que posi aquestes paraules en acció.

Hem d’exigir que la despesa massiva en ‘infraestructures’ es dirigeixi, no a augmentar els guanys de les empreses nord-americanes, sinó a protegir als més vulnerables del que ara són els efectes inevitables del canvi climàtic.

Fonamentalment, també hem de lluitar per aturar més emissions de carboni, que estan empitjorant aquests efectes i ens porten a una catàstrofe, i reconstruir d’una manera justa i ecològicament sostenible. Però això vol dir enfrontar-se a totes les prioritats del capitalisme i lluitar per un sistema diferent basat en les necessitats humanes i la solidaritat.


Eric Fretz és militant a Nova York de Marx21 USA, el nostre grup germà a Estats Units. Aquest article va aparèixer al seu web.