ES CA

Nick Clark

Amb una manifestació davant del Parlament dimecres passat, els activistes nòmades, gitanos o no, començaven així un estiu de mobilitzacions.

Unes 400 persones es van unir a la campanya Drive 2 Survive per oposar-se al projecte de llei de la policia i el crim, votat a la Cambra dels Comuns la setmana passada, que criminalitza les formes de vida nòmades.

Danny, un viatger irlandès, li va dir a Socialist Worker que s’havia unit a la protesta perquè el projecte de llei significaria, “treure’ns el nostre suport i els nostres drets”. “Hem de desfer-nos d’aquest projecte de llei”, va dir.

El projecte de llei atorgaria a la policia poders per multar els viatgers roma amb fins a 2.500 lliures esterlines i fins i tot empresonar-los a causa de la falta de parades legals.

Willow, una persona roma, va dir a Socialist Worker: “Els ajuntaments no ens proporcionaran un lloc on aturar-nos. Tenen els diners per a això, però no ho fan. Si comprem un terreny per a nosaltres, fan molt xivarri i de totes maneres, no ens deixen construir-hi. Què se suposa que hem de fer? Ha estat la nostra cultura durant centenars d’anys. Per què hauríem de canviar?”

Els oradors a la manifestació van criticar les lleis plantejades de racistes. Molts van descriure com els governs havien perseguit els gitanos i els nòmades durant centenars d’anys, encoratjant el racisme contra ells.

Marian Mahoney, de London Gypsies and Travellers, va dir a la manifestació: “Som una minoria ètnica, no som criminals. No tinc antecedents penals, no vull antecedents penals i tampoc els nostres fills.”

Billy Welch, que dirigeix ​​la Fira del Cavall de Appleby, va dir que la persecució dels roma per part dels nazis va començar amb lleis que els criminalitzaven per viatjar. “L’inici de la neteja ètnica va començar amb una llei com aquesta”, va dir. “Han de adonar-se del perilloses que poden ser aquestes lleis. Vivim en una societat on el racisme s’ha normalitzat i s’està enfortint.”

Silenci

Altres oradors van assenyalar el racisme contra els roma a tot el món. Van guardar un minut de silenci per Stanislav Tomáš, a qui la policia txeca va matar a principis d’aquest any.

També van marxar darrere d’un cavall i un carro fins a les oficines properes de la Comissió Europea, exigint justícia.

Steve Kennedy, viatger i advocat, va celebrar la unitat entre els diferents grups de viatgers a la campanya. Entre ells hi havia els roma, els viatgers irlandesos, els viatgers nous, els habitants dels vaixells i els espectadors itinerants.

Els activistes també van vincular la seva lluita amb una batalla més gran per aturar el projecte de llei, que criminalitza la protesta, i lluita contra altres formes de racisme.

Marvina Newton de Kill the Bill i United for Black Lives va dir: “Això no són les Olimpíades de l’opressió. Vénen per un, vénen per tots.” Va afegir que la resistència al projecte de llei continuarà fins i tot si s’aprova al Parlament. “Fins i tot si aproven aquest projecte de llei, vegem com intenten aplicar-lo”, va dir.

Weyman Bennett, de Stand Up To Racism, moviment unitari contra el racisme i l’extrema dreta, va dir: “Només hi ha una forma de mantenir els seus drets i és lluitar per ells.”

La campanya Drive 2 Survive continuarà, amb un escenari i un sistema de megafonia a la Fira del Cavall de Appleby a l’agost, per generar suport. Després planeja una protesta davant la conferència del partit conservador a Manchester a l’octubre.

Jake Bowers, un organitzador de Drive 2 Survive, va dir: “El poder està en la gent no al Parlament. Pensa en quantes caravanes tenim, pensa en quants cavalls tenim, pensa en quantes famílies tenim. Necessitem demostrar que podem mobilitzar això.”

Va acabar amb un missatge per a la secretària de l’Interior conservadora, Priti Patel, “Si véns per nosaltres, si véns per les nostres cases, si véns per la nostra cultura, nosaltres anirem a per tu.”


Aquest article va aparèixer a la nostra publicació germana a Gran Bretanya, Socialist Worker. Foto: Drive 2 Survive