Dr. Kambiz Boomla
La vacuna és segura, però els interessos comercials no ho són.
Els temors sobre la coagulació de la sang després de la vacunació amb Oxford-AstraZeneca han portat a països com Alemanya i Canadà a restringir l’ús d’aquesta vacuna.
El NHS (Servei Nacional de Salut britànic) té raó al seguir utilizant-la. Però el fet que per a algunes franges d’edat s’hagin de comprar, a les companyies farmacèutiques, alternatives costoses il·lustra com els interessos comercials podrien obstaculitzar que tothom tingui accés a medicaments segurs.
El problema és un coàgul de sang poc comú que afecta el cervell anomenat trombosi de si venós cerebral. Aquesta coagulació de la sang és inusual, aparentment causada per un baix nombre de plaquetes, que són part dels mecanismes de control de la coagulació de la sang del cos.
Això planteja la qüestió de quin és l’equilibri entre risc i benefici de la vacuna.
L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha emès un consell clar i transparent que la vacuna és segura i ha de seguir utilitzant-se.
Hi ha hagut 169 casos a Europa sobre 34 milions de dosis administrades, i a la Gran Bretanya, hi ha hagut 79 casos i 19 morts després de 20 milions de dosis administrades.
Totes les edats i sexes s’han vist afectats, amb tres morts de menors de 30 anys. Això apunta a un risc que aproximadament quatre persones d’un milió desenvolupin un coàgul de sang i un d’un milió mori.
No ha estat possible per als científics saber si algun grup d’edat o sexe es veu més afectat, ja que els números són molt baixos.
Risc
El balanç entre risc i benefici varia segons la seva edat. Per a les persones de 60 anys, el risc de patir danys greus per la vacuna és extremadament baix: 0,2 casos per cada 100.000 persones vacunades. El benefici per als majors de 60 anys és que s’evitin 410 ingressos en cures intensives.
Però per als grups d’edat més joves, la relació risc/benefici és diferent. Encara hi ha un risc molt baix, amb un cas per cada 100.000 persones vacunades.
Però com que les persones més joves tenen menys probabilitats d’emmalaltir greument amb la Covid-19, els beneficis són molt menors.
Per tant, el NHS proposa administrar la vacuna Pfizer o Moderna i no la vacuna AstraZeneca als menors de 30 anys.
És important emfatitzar que aquests riscos són molt baixos. La probabilitat que una persona jove mori en un accident de trànsit és d’una entre 100.000 durant 16 setmanes, molt similar a el risc de la vacuna.
Sistema
El que això ha destacat és que el NHS té un bon sistema de vigilància de drogues. Va ser desenvolupat després del desastre de la talidomida. A les embarassades se’ls va receptar aquest fàrmac com medicament contra les malalties, però els va causar deformitats congènites que van passar desapercebudes durant molt de temps.
El sistema implementat posteriorment és el que va detectar els possibles efectes secundaris greus de la vacuna AstraZeneca que eren massa rars per ser descoberts en els primers assajos. Des de llavors, hi ha hagut transparència en la notificació d’aquests efectes secundaris al públic.
Això contrasta marcadament amb la manca de transparència dels contractes comercials en tots els altres aspectes de la gestió governamental de la crisi de la Covid-19.
En l’adquisició d’EPIs i els contractes de prova i rastreig va influir l’amiguisme i es van anteposar els guanys a la seguretat. Això ha contribuït a que la Gran Bretanya tingui una de les taxes de mortalitat per la Covid-19 més altes del món.
La vacuna AstraZeneca és una de les poques vacunes de baix cost disponibles al món, amb un cost de £ 2,19 per dosi.
Interessos comercials
Hi ha poderosos interessos comercials que voldrien mantenir els superguanys obtinguts per Pfizer, Moderna i altres, que costen fins a deu vegades més. Aquestes companyies mèdiques tenen molt a guanyar amb la pèrdua de confiança en AstraZeneca.
La majoria de països del món no tenen les cadenes de fred que es requereixen per a les vacunes d’ARN missatger.
Però aquest episodi també demostra com els interessos comercials s’interposen en el camí per fer front a l’escassetat de vacunes a tot el món.
Tots els països han de tenir la llibertat de produir una varietat de vacunes a baix cost en quantitats suficients, sense haver de enfrontar-se a accions legals per violar les lleis de patents.
Aquest article va aparèixer en Socialist Worker.
Dr. Kambiz Boomla és metge de capçalera a l’est de Londres des de 1982. També és militant del Socialist Workers Party, organització germana a Gran Bretanya de Marx21.