ES CA

Amb motiu del dia internacional contra la discriminació racial, oficialment el 21 de març, i en resposta a una crida de la xarxa internacional World Against Racism and Fascism es van celebrar accions —principalment el 20 de març— a ciutats de tot el món.

Aquí va un breu repàs.

Barcelona

El 20M es va viure a Catalunya amb desenes de concentracions i altres accions al voltant del territori, així com un acte central a Barcelona. La majoria de les accions les va convocar el moviment ampli, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

La vintena de concentracions d’aquest 20M va arribar després de la magnífica resposta urgent davant l’entrada de VOX al Parlament de Catalunya el 14F, amb desenes de protestes la nit del 15F. Aquesta vegada, com llavors, la convocatòria va inspirar la creació de nous grups locals d’UCFR.

Per motius de salut, UCFR va celebrar un acte central simbòlic, ajuntant les pancartes de grups locals i entitats adherides, amb una delegació mínima de representants.

Van acudir un centenar de persones, amb desenes de pancartes molt diverses. Es van escoltar les intervencions de Lamine Bathily, del Sindicat Mantero, i de diverses entitats que treballen en solidaritat amb les persones migrades. A continuació, van prendre la paraula activistes del Brasil, Itàlia i Grècia, subratllant la naturalesa internacional de la jornada. – David Karvala

Sant Feliu de Guíxols

Després de la protesta contra l’entrada de VOX al Parlament de Catalunya, ens vam reunir per planificar activitats futures, i vam decidir mobilitzar-nos pel 20M. Vam formar UFCR Vall d’Aro ja que la majoria de les persones involucrades som d’aquesta zona.

Vam convidar a participar en l’acte del 20M al Jordi Perales, un conegut activista de la comunitat gitana, perquè parlés sobre l’Holocaust i el racisme anti-gitano. Molts dels que van votar a Vox a nivell local procedeixen d’aquesta comunitat. També van parlar un activista musulmà local i un jove africà que havien estat víctimes de la violència institucional. Vam poder comptar amb la magnífica col·laboració d’un poeta i un pianista.

L’esdeveniment va ser un èxit amb l’assistència d’unes 60 persones. Ara estem organitzant alguns esdeveniments futurs. – Andrea Cassà Dieguez

Granollers

El 20M, UCFR Vallès Oriental va organitzar una concentració a Granollers, capital de la comarca. Vam escollir un barri on conviuen moltes persones treballadores, tant d’origen migrant com autòcton, i on el racisme està present cada dia. Volíem visibilitzar i denunciar un cop més el racisme estructural que viuen les persones racialitzades, precisament elles van protagonitzar el discurs i el manifest d’aquest dia. A l’acte van assistir unes 60 persones. – Elena García Aragonès

Internacional

En tota Anglaterra, Escòcia i Gal·les, grups locals del moviment unitari Stand Up To Racism, sindicats, organitzacions religioses, i entitats veïnals es van unir a la jornada, amb al voltant de 60 accions. Al voltant de 3.000 persones es van unir a un important míting en línia organitzat per la central sindical, TUC, i Stand Up To Racism.

A França, diversos milers de persones es van manifestar a París i altres ciutats contra el racisme i la violència policial. “Una manifestació que es va desenvolupar sense incidents, amb més de 10.000 persones. Podem dir que s’ha assolit l’objectiu”, va dir Emmanuel Vire, secretari general del Sindicat Nacional de Periodistes de la CGT. Van convocar diversos grups, entre ells la Xarxa d’Ajuda Mútua, Veritat i Justícia, la Marxa de la Solidaritat, la Coordinació #StopLoiS SécuritéGlobale o associacions de suport a migrants sense papers.

A Grècia, milers de manifestants van prendre els carrers d’Atenes, en una manifestació multicolor convocada per la plataforma unitària KEERFA, sindicats, refugiats dels campaments, comunitats d’immigrants, associacions d’estudiants… contra les mesures racistes de govern grec. La presència de mares del Camerun i Congo amb els seus fills en cotxets va ser impactant.

Els i les refugiades del camp de Malakasa van celebrar el Nowruz al carrer, el primer dia de la primavera, un dia important per al poble de l’Iran, l’Afganistan i el Kurdistan. La presència de joves treballadors migrants del Pakistan i Bangladesh va ser massiva i combativa: van cridar “¡volem papers, volem asil!”. Els refugiats de l’Iraq, Síria i el Marroc van reivindicar en àrab l’asil i la justícia. Van participar grups de sindicalistes de la salut, la cultura, el turisme, l’advocacia, la mineria, així com associacions d’estudiants. També van participar delegacions del nostre partit germà a Grècia, SEK, i de SYRIZA, entre altres grups polítics. – Xoán Vázquez

10A: Sevilla contra les agressions feixistes

Convocades per la Xarxa de Resposta davant les Agressions de la Ultraderecha, més d’un miler de persones es van manifestar dissabte, 1o d’abril, a Sevilla capital en protesta pels atacs de la ultradreta contra diferents espais. La marxa —organitzada, igual que la pròpia Xarxa, sota el paraigües d’Unidad Contra el Fascismo y el Racismo Andalucía— va discórrer des de la Porta de Jerez fins a la Plaza Nueva.

Al llarg dels últims mesos s’ha vist com el discurs d’odi de la ultradreta de Vox comporta un augment de les agressions neofeixistes contra locals i persones migrants, LGTBI i activistes d’esquerra. A la capçalera de la manifestació diverses persones portaven fotografies de les recents agressions de grups d’ultradreta contra col·lectius socials i partits polítics.

Els atacs confirmen la necessitat urgent d’enfortir la lluita unitària contra el feixisme i el racisme. L’èxit de la manifestació demostra el gran potencial per aconseguir-ho. – Marx21 Sevilla