ES CA

Nikos Lountos

Si no ets anticapitalista, ho seràs quan entenguis el que va succeir a Texas a mitjans de febrer.

En primer lloc, es van assumir les temperatures més baixes de la història registrades, nevades i gel, producte del canvi climàtic. Però aquesta gelada inesperada va ser suficient per posar fora de servei tota la xarxa elèctrica estatal. Més de quatre milions de persones es van quedar sense electricitat i, com a resultat, en molts casos sense calefacció i sense aigua durant dies. En una crisi pandèmica (que a Estats Units ha costat la vida a mig milió de persones) se sumen més persones mortes per la desintegració dels serveis. Les persones que depenen de màquines mèdiques per mantenir la vida (oxigen, diàlisi, etc.) van haver d’esperar a ser transportades a hospitals pels primers auxilis, hospitals que sovint funcionaven amb pocs generadors.

Els més pobres van haver de quedar tancats a casa, sense feina, sense accés a aliments, ni tan sols un telèfon. Els familiars que vivien separats havien de apinyar-se a la mateixa casa, perquè la gent gran i els més febles no tinguessin perill. Les famílies amb nens petits van arribar a cremar no només els mobles sinó també els quadres a la xemeneia per no congelar-se. “Va ser el pitjor moment de debilitat per a mi com a mare el veure els meus dos fills, de 4 i 7 anys, mirar al seu pare i la mare fer aquestes coses inexplicables”, diu una dona. Una altra dona va veure la seva parella quedar-se sense bateria a la màquina d’oxigen, cridava a la companyia elèctrica i ningú responia. Va haver de trucar als primers auxilis que van arribar “amb llanternes i es van dur a la meva parella en cadira de rodes. Finalment va ser portat a un hospital on es va carregar la seva bateria. Estic enutjada amb tot això. A el menys jo tinc algú que m’ajuda però hi ha gent que no té ningú. Ningú va pensar en les persones amb discapacitats”.

Les mesures sanitàries per al coronavirus les van passar per alt. Als hospitals la desintegració va arribar a nivells que solen denominar-se “tercermundistes”. Les infermeres informen que se’ls va indicar que netegessin els vàters a mà després de cada visita d’un pacient, ja que les cisternes no funcionaven i que llancessin els excrements en bosses d’escombraries i després les tiressin als residus hospitalaris. Just el que indiquen les normes d’higiene per a la pandèmia.

Mercat

Però el fet que tot això estigui succeint a Texas és encara més indignant. No només perquè està en el país més ric de el món, sinó perquè està en un estat ple de petroli, és a dir, energia suficient per proveir no a una sinó a múltiples xarxes elèctriques. Però aquest és exactament el problema. No és coincidència que ocorregués a Texas.

Precisament per ser el centre petrolier de país, és també un lloc on s’han implementat totes les possibles liberalitzacions de mercat per atraure empreses i capitals. El resultat és que la xarxa funciona més o menys com una loteria, on els preus pugen i baixen segons la demanda (com les subhastes a l’Estat espanyol, però encara més extrem), i els especuladors compren i emmagatzemen “electricitat” com estraperlistes per vendre-la quan la majoria de la gent la necessita. Les diferents multinacionals poden produir la seva pròpia electricitat i fins i tot vendre el “excés” a la xarxa. Però quan arriben els temps difícils, ningú es preocupa per la “xarxa” sinó només pels seus beneficis.

A l’igual que Ted Cruz, l’amant del petroli, el senador republicà per Texas, que a penes havia pronosticat el mal temps, va pujar a un avió i se’n va anar de vacances amb les seves filles a Cancún. Va tornar un dia després, avergonyit per la reacció del públic, però davant de casa no ho esperava només el seu majordom, sinó també els manifestants que l’havien envoltat exigint la seva renúncia.