Nota de premsa de Marx21
Més de setanta persones i entitats de diferents parts de l’Estat espanyol s’han sumat a la declaració: “No volem repressió a Grècia, ni enlloc”.
Com explica el text “El passat diumenge, 6 de desembre, la policia grega va detenir a Atenes un total de 80 activistes d’esquerres en un acte de commemoració de l’aniversari de l’assassinat d’Alexandros Grigoropoulos, un estudiant de 15 anys que va ser abatut per la policia el 6 de desembre de 2008.”
Gran part de les persones detingudes són militants de l’SEK, el Partit Socialista dels Treballadors, organització germana a Grècia de Marx21.net, la xarxa anticapitalista a l’Estat espanyol que ha gestionat la crida.
No obstant això, insisteixen, aquest no és un tema partidista, sinó que és un atac general als drets democràtics i afecta tothom. De fet, segons el text: “forma part d’un patró que s’estén per Europa”, citant els presos polítics catalans i les persones represaliades sota la llei mordassa a l’Estat espanyol, o la repressió que Macron està aplicant ara a França.
És més, “Aquesta actuació policial s’ha d’entendre en el context de la lluita contra el partit neonazi, Alba Daurada, condemnat recentment després d’un llarg judici. Recordem que la meitat de la policia d’Atenes votava a aquest partit.” És que gran part de les persones detingudes havien jugat un paper actiu en la derrota recent dels neonazis grecs. Aquestes inclouen Petros Konstantinou, coordinador d’KEERFA, el moviment unitari contra el feixisme i el racisme a Grècia, així com dos advocats de l’acusació popular de KEERFA contra Alba Daurada.
Kadijatu Dem Njie, activista destacada de Marx21 i dels moviments antiracistes, comenta: “Ara quan tenim tan presents els tràgics resultats del racisme institucional, que ha provocat la mort de tres persones a Badalona, és més important que mai promoure i defensar la lluita unitària contra el racisme i l’extrema dreta.”
Les detencions no van durar molt; van provocar una tempesta de protestes, que va abastar gairebé tota l’esquerra, amb fortes denúncies dels fets per part de Syriza, el Partit Comunista de Grècia, els sindicats…
Com comenta David Karvala de Marx21: “Moltes vegades, la lluita contra la repressió es veu com una cosa marginal, limitada a certs col·lectius de l’esquerra radical. Però aquests atacs contra els drets humans que estem veient són una greu amenaça per a qualsevol demòcrata. Quan ataquen els drets de les persones migrades i/o racialitzades; sindicalistes; persones LGTBI; ecologistes; independentistes… o com en aquest cas, activistes d’esquerres, és un atac contra totes i tots. “
És evident que així ho han entès moltes persones. Les adhesions a la declaració —totes recollides en molt pocs dies— inclouen figures de la política, com la Maria Dantas, en Joan Josep Nuet i el Gerardo Pisarello de Congrés; la Natàlia Sànchez Dipp i la Salwa El Gharbi del Parlament català; i l’Omar Noumri Coca, alcalde de Castelló de Farfanya (Lleida). D’altres sectors, destaquen el suport d’activistes i dirigents de sindicats molt diversos, així com d’organitzacions cíviques, des del Marcel Mauri d’Òmnium Cultural, passant per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i entitats LGTBI, fins a associacions de memòria històrica, com el Carles Vallejo, represaliat sota la dictadura i president de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.
Però també signen moltes persones del carrer, per pura solidaritat. Marx21 i el corrent internacional del qual forma part tenen com a element distintiu la importància de les lluites des de baix, per part de la gent treballadora corrent.
La declaració sencera i la llista completa d’adhesions es poden consultar aquí: https://marx21.net/2020/12/11/no-a-repressio-a-grecia/