Georgiana Ciupag

ES CA

Ressenya del llibre: Karvala, David. El antifascismo de 99%. La lucha unitaria contra el racismo y el fascismo. Barcelona: Ediciones La Tempestad. Primera edició: març 2019

L’interès de l’autor per la lluita unitària contra el feixisme i el racisme no sorgeix del no-res, ja que es va iniciar com activista contra el feixisme l’any 1978 a Gran Bretanya, amb el moviment unitari Anti Nazi League. Actualment és activista d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) a Catalunya, sent un dels seus impulsors l’any 2010.

L’obra inclou tota una sèrie d’articles, escrits i contribucions a debats sobre els moviments sociopolítics històrics i de l’actualitat. Ofereix un ampli ventall d’argumentari sobre la necessitat d’unitat des de la pluralitat social per combatre el feixisme i el racisme.

L’autor estructura el llibre en cinc grans apartats temàtiques: El fascismo y la extrema derecha hoy; Un problema global; ¿Cómo les hacemos frente?; Marxismo, clase social y las opresiones i conclou l’obra amb la secció VOX y cómo combatirlo.

El llibre comença amb una extensa i argumentada exposició del que significa l’extrema dreta avui en dia i la necessitat vital d’identificar correctament el feixisme i els seus promotors. Continua amb tota una sèrie d’exemples —històrics i de l’actualitat— de lluites contra el feixisme, accions dutes a terme arreu del món, posant accent específic sobre la necessitat d’unitat i un to crític sobre les diferents versions de l’antifeixisme clàssic.

L’autor dedica una part del llibre —des d’un punt de vista força crític— a l’anàlisi de la teoria dels privilegis, les lluites contra les opressions amb consciència de classe, i el classisme. Conclou l’obra amb un estudi breu sobre el creixement de VOX a l’Estat espanyol i exposa diverses estratègies per combatre’ls.

La finalitat del llibre és evidenciar la necessitat d’unitat, a tots els nivells, en la lluita contra el feixisme i el racisme. L’obra en si és tot un recull d’arguments i experiències reals amb una anàlisi molt profunda, anant més enllà dels tòpics.

L’autor no perd de vista cap detall en l’estudi del creixement de l’extrema dreta a nivell internacional i els factors determinants que han portat a aquest procés. També ens ofereix una amplia gamma d’arguments a favor de la lluita unitària contra el feixisme, posant un accent destacat sobre la tasca d’UCFR a Catalunya, en especial en la lluita contra el partit feixista i xenòfob, Plataforma per Catalunya, expulsats de tots els ajuntaments de les comarques on el moviment unitari ha tingut grups actius.

En dos dels articles que conformen l’obra, l’escriptor es mostra força crític amb dos llibres recents que també tracten el feixisme i els moviments sociopolítics —Antifa: el manual antifascista de Marc Bray i La trampa de la diversidad de Daniel Bernabé— considerant-los mancats de consistència en els seus arguments. Aquesta crítica no és gens gratuïta, ja que l’autor, en el transcurs de tot el llibre, argumenta que l’antifeixisme clàssic —raó que defensa Bray en la seva obra— és limitat davant del creixement electoral i institucional del feixisme disfressat. La crítica que dedica al llibre del Bernabé està orientada en l’enfocament d’aquest envers la lluita contra les opressions. Karvala defensa la unitat contra tot tipus d’opressions, amb consciència de classe.

Vaig començar a llegir aquest llibre amb una visió crítica, cercant quelcom que entrés en contradicció amb el meu criteri, tot i que era conscient que amb aquest llibre seria difícil trobar-ho. Vaig prendre notes, vaig posar marques a les pàgines on destacava més l’opinió personal de l’autor, i vaig subratllar paràgrafs que trobava necessari rellegir-los, per una raó molt senzilla: detectar si l’autor entrava en contradicció amb si mateix o —un cop acabat el llibre— tornar a llegir tot el que havia seleccionat per comprovar si l’argumentari tenia contundència.

Tot el que em semblava una visió utòpica al començament de la lectura s’ha anat carregant d’arguments sòlids al llarg del llibre, amb exemplificacions irrefutables de l’eficiència de la lluita unitària contra el feixisme i el racisme.

El antifascismo del 99%. La lucha unitaria contra el racismo y la extrema derecha, lluny de ser un manual de lluita antifeixista, proporciona suficients arguments i exemples per demostrar l’efectivitat de l’estratègia unitària, que és la base dels moviments obrers i la solidaritat en la lluita contra les opressions, més enllà de les diferències que hi pugui haver.


La Georgiana Ciupag és activista d’UCFR Vilafranca del Penedès.