Marie Fauré
Es Ca
El passat divendres 12 de juliol, centenars de persones sense papers o “sans-papiers” del col·lectiu “armilles negres” van ocupar el Panthéon, monument emblemàtic de la República francesa a París.
Reclamaven papers i habitatge per a tothom, i una trobada amb el primer ministre Edouard Philippe, anunciant que no sortirien de l’edifici fins que l’últim d’ells tingués papers. Cridaven lemes com “solidaritat” o “Som sense papers, sense veu, sense cara per a la República francesa. Venim a les tombes dels vostres homes il·lustres per denunciar les vostres profanacions.”
Aquest moviment —que agrupa 34 casals d’acollida de la regió Ile-de-France, l’associació Drets Davant i el col·lectiu La Chapelle Dempeus!— va més enllà de la lluita per la regularització: expliquen que és una lluita oberta contra ”el sistema que crea persones il·legals”.
Van rebre el suport del NPA (Nou Partit Anticapitalista), de la FI (França Insubmisa) i d’alguns càrrecs electes dels ecologistes. Mentre, la dreta i l’extrema dreta carregaven amb missatges violents i racistes (Marine Le Pen : “El seu únic futur hauria de ser l’expulsió.”)
No és la primera vegada que el moviment de les armilles negres organitza una acció de revindicació. Des del mes de desembre de 2018, es multipliquen les ocupacions de llocs simbòlics per denunciar la situació de les persones migrades i la utilització que en fa el sistema. Un exemple en va ser l’ocupació de la terminal de l’aeroport de Paris-Roissy al mes de maig, per denunciar la col·laboració de la companyia Air France en les expulsions. Al mes de juny, van ocupar la seu del grup de restaurants col·lectius Elior, al barri de la Défense a París, per denunciar el “business” que realitza l’empresa amb els treballadors clandestins.
Una vegada més, la policia nacional francesa va reprimir l’acció amb molta violència, en la línia de les seves actuacions des del mes de novembre 2018 contra el moviment de les armilles grogues.
Els antiavalots van carregar contra els manifestants, amb violència física i comentaris racistes, com “tu ets blanc, no et detenim”, o fent controls d’identitat a membres del col·lectiu, sabent perfectament que no tenen papers. Van dificultar intencionadament la intervenció dels serveis d’emergència, deixant persones ferides al terra durant gairebé una hora abans de poder rebre assistència mèdica. La intervenció policial va acabar amb 37 persones detingudes i més de 40 ferits que van necessitar un trasllat a l’hospital.
Aquesta violència contra les armilles negres no és un fet aïllat. Al contrari, demostra una política de l’estat contra la “la immigració clandestina”, amb persecució dels casals d’acollida, detencions, intervencions a centres de solidaritat o de barri, arreu del país. França està cada vegada més sotmesa a un racisme d’estat i a una criminalització dels moviments populars i socials, obrint el camí a actuacions violentes de la policia, eina de repressió al servei dels dirigents.


Marie Fauré és militant de Marx21.