Dani Romero
ES CA
El passat 15 de juny va tenir lloc a Barcelona el 4t Fòrum Social Contra la Islamofòbia i tota forma de racisme, organitzat pel moviment unitari català, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). Davant l’auge de l’extrema dreta i els seus discursos d’odi, un espai com aquest és més necessari que mai per debatre i organitzar-se.

El fòrum va consistir en una sessió plenària inicial, un total de 7 tallers, alguns simultanis, i un acte final de conclusions i tancament. Els tallers tractaven sobre la segregació escolar, la polèmica sobre l’obertura de mesquites, l’antisemitisme, el feminisme, la realitat dels MENAs, el antigitanisme, i la negrofòbia (al final, aquest últim taller no es va celebrar).
Així, es va esmentar el fracàs del model escolar actual pel que fa a l’educació per als joves migrants, on el racisme segueix manifestant-se als centres escolars, encasellant i restant oportunitats a alumnes racialitzats, o com els MENAs pateixen un racisme invisibilitzat per les pròpies administracions.

També al debat sobre les mesquites es van constatar les dificultats de les persones musulmanes per poder exercir el seu dret de culte com qualsevol altra ciutadana, de nou moltes vegades per culpa de les institucions.

En les xerrades de la tarda es va parlar del creixement de l’antisemitisme, des dels discursos de la mateixa extrema dreta que creix manifestant la seva oberta islamofòbia, i de com per desgràcia, hi ha una part de l’esquerra que contribueix a aquest discurs en centrar les seves crítiques en determinades personalitats (jueves) i “conspiracions”. Una situació semblant es viu amb l’antigitanisme. Finalment, al taller de feminisme es va exposar mitjançant una dinàmica de rols, les dificultats extra que tenen les dones migrades per poder participar als espais polítics.

FSI2019-taller
Però, és clar, també hi va haver lloc per a les propostes. Des de treballar en xarxa amb comunitats islàmiques i institucions, a tenir altaveus per a les experiències dels MENAs i exigir a les administracions millorar la seva gestió, o propostes per a preparar materials d’UCFR contra els tòpics vers la gent gitana, combatre l’antisemitisme de la mà de persones i entitats jueves, o que es consolidin més dones diverses als espais de representació d’aquest moviment.

En totes aquestes propostes està integrat el sentit mateix d’UCFR, que és el de combatre el racisme i el feixisme de forma àmplia, de la mà dels que més ho pateixen en les seves carns, i sense prendre posició sobre temes que es surtin d’aquesta lluita. UCFR no és només un espai de debat, sinó també d’activisme, i les seves campanyes han contribuït en gran mesura al fet que l’extrema dreta de VOX no hagi tingut representació en cap de les localitats on UCFR té nuclis actius.

En definitiva, aquest ha estat un Fòrum més (i els que queden), per enriquir-se ideològicament, però sobretot per organitzar-se i plantar cara a l’extrema dreta i tota forma de racisme.

FSI2019_general


La pàgina principal del Fòrum: ucfr.cat/fsi2019
Dani Romero és militant de Marx21 a Barcelona