Marx21
[Castellano]
Entre 16 i 24 de març es van realitzar protestes unitàries contra el racisme i el feixisme a més de 70 ciutats, en almenys 4 continents.
El context de la crida internacional, quan es va llançar la tardor passada, va ser el del creixement de l’extrema dreta arreu del món. A això es va haver d’afegir la tragèdia de l’atemptat terrorista i feixista a Nova Zelanda del passat 15 de març.
La jornada internacional se celebra d’aquesta manera des de fa més de cinc anys, però enguany representa un avenç important.
Aquí resumim breument algunes de les accions a diferents parts del món. A baix reproduïm cròniques d’accions a diversos llocs de l’Estat espanyol. (És un treball en progrés: s’afegiran més informes en la mesura que arribin.)
Alcoi · Barcelona · Burgos · Gasteiz · Mallorca · Menorca · Sevilla

Una protesta global

Una de les manifestacions més grans va ser la de Londres, el 16 de març, que va reunir unes 25.000 persones, amb una forta participació del moviment sindical. Aquest èxit és fruit de dècades de lluita unitària contra l’extrema dreta a Gran Bretanya, que ha aconseguit derrotar successivament els intents d’establir moviments feixistes: el Front Nacional britànic, el BNP, la “English Defence League”…
Una altra manifestació important el mateix dia va ser la d’Atenes —una de les 8 protestes a Grècia— que va reunir 8.000 persones, incloent contingents importants dels camps de refugiats. A Viena, 12.000 persones van protestar contra la presència de racistes i feixistes al govern austríac.
De fet, la jornada del 16M havia començat hores abans, a l’altra costat del planeta, amb una protesta de 4.000 persones a Melbourne, Austràlia. Va continuar amb una manifestació a Corea del Sud, precedida per una acció del sindicat de migrants.
Finalment, el nou moviment unitari a Nova York, United Against Racism and Fascism NYC, es va estrenar amb una manifestació animada pels carrers de downtown Manhattan.
El diumenge 17 de març es va realitzar una excel·lent mostra de solidaritat internacional, amb una protesta just davant la Casa Blanca, organitzada per D.C. United Against Hate, contra la visita a Trump de Jair Bolsonaro.
El cap de setmana següent va veure més protestes impressionants.
El dissabte, 23 de març, unes 10.000 persones es van manifestar a Amsterdam. La protesta va ser més gran del que s’esperava: només dies abans un nou partit feixista havia entrat amb força al senat dels Països Baixos, i moltes persones volien mostrar el seu rebuig davant aquesta amenaça.
Diumenge, 24 de març, el moviment unitari Love Aotearoa Hate Racism va convocar una gran manifestació a Auckland, la principal ciutat de Nova Zelanda. Més tard el mateix dia la Platform/e 21/3 de Bèlgica va reunir unes cinc mil persones en una manifestació contra el racisme a Brussel·les.
Hi ha una llista completa de les accions en aquest mapa.

Construint una xarxa internacional

Com s’ha comentat, fa més de cinc anys que es convoca aquesta jornada d’accions coordinades entre moviments unitaris contra el racisme i el feixisme. Activistes dels diferents moviments s’han reunit anualment, principalment en el marc de l’assemblea anual de KEERFA, el moviment unitari a Grècia. Però fins ara no hi ha hagut cap espai de coordinació entre mig.
Al llarg dels últims mesos, això ha canviat. S’ha creat una xarxa internacional per mantenir un contacte continuat, intercanviant així informació, idees i experiències. Per primera vegada, hi ha una pàgina web internacional que recull informació dels diferents moviments i les accions convocades per a la jornada de protestes.
La xarxa, que s’anomena “World Against Racism”, o “Un món contra el racisme”, segueix creixent, en la mesura que més moviments de diferents països s’uneixen a ella.
Davant la creixent amenaça de l’extrema dreta que enforteix les seves connexions internacionals, la creació d’aquest nou espai és una molt bona notícia.

Protestes a l’Estat espanyol

Alcoi contra el racisme i per la convivència en la diversitat!

23M_Alcoi_Nando-JS
A les jornades mundials contra el racisme i la discriminació, celebrades a nivell global, vam poder presenciar-hi enormes mobilitzacions unitàries contra el feixisme i el racisme en diferents parts del món. Des de Nova Zelanda, després del terrible atemptat terrorista i islamòfob, amb la protesta organitzada pel moviment unitari, Love Aotearoa Hate Racism, fins a una exemplar manifestació a Barcelona, impulsada pel moviment germà Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, on hi van treballar plegades més de 200 entitats emplenant els carrers milers de persones sota el lema #StopVOX.
Des de Crida Contra el Racisme, moviment ampli i unitari contra el feixisme i el racisme al País Valencià, també vam sumar-nos a les mobilitzacions internacionals, concentrant-nos al municipi d’Alcoi, on hi van participar quasi un centenar de persones, amb una mostra de diversitat, solidaritat, unitat i acció que marquen el camí per seguir combatent el feixisme i el racisme.
La concentració es va començar portant a terme 1 minut de silenci en solidaritat amb les víctimes de l’atemptat terrorista i islamòfob a Christchurch, Nova Zelanda, on van assassinar almenys 50 persones i en van ferir desenes; també s’han vist diferents cartells rebutjant el terrorisme i reivindicant la pau en la diversitat. La comunitat musulmana, protagonista de l’esdeveniment, ha llegit diferents lectures, esmentant un missatge clar: pau, unitat, tolerància i convivència en la diversitat.
Així mateix, aquesta convocatòria unitària impulsada per Crida Contra el Racisme, ha aconseguit generar una experiència on ha participat gent del moviment veïnal, sindical, estudiantil, associacions culturals i partits polítics, demostrant que si treballem en allò que tenim en comú, la lluita contra el racisme i el feixisme, som una majoria capaç de frenar l’extrema dreta i el racisme. I els èxits dels diferents moviments unitaris arreu del món, especialment la manifestació portada a terme pel moviment germà Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, ens serveixen per seguir creixent arreu del País Valencià.
Aquesta concentració ha de ser el principi d’un allau de mobilitzacions i accions en tots els àmbits de la societat, focalitzades en la campanya que està apunt de posar-se en marxa contra el partit d’extrema dreta VOX.
El creixement d’aquesta formació política ens interpel·la a tots i totes, i aquestes mobilitzacions coordinades a nivell mundial entre el 16 i el 23 de març mostren el rebuig majoritari de la societat a permetre el creixement de partits d’extrema dreta i les seues idees racistes. Perquè combatre el feixisme i el racisme és defensar la democràcia i els drets humans, i aquesta lluita és cosa de totes, no deixem que ens divideixen. Davant l’odi, seguim sembrant llavors d’esperança.
Jorge Mancebo, activista de Crida Contra el Racisme

Impressionant manifestació a Barcelona


El dissabte 23 de març, en el marc del Dia Internacional contra el Racisme, va tenir lloc a Barcelona una manifestació on van participar al voltant de 5.000 persones. Sota el lema de Stop VOX, partit d’ultradreta en auge al territori de l’Estat espanyol, i la consigna internacional “World Against Racism and Racism”, la manifestació va comptar amb representació de més de 200 entitats.
Denunciant les polítiques discriminatòries a les fronteres de la Unió Europea, el racisme institucional i les expressions d’islamofòbia, romafòbia i antisemites, entre d’altres, es va reivindicar la importància de la unitat popular i els moviments de migrants i racialitzades a favor de la convivència en la diversitat: cal teixir la lluita pels drets de totes les persones.
D’altra banda, el contingut polític de la manifestació també es va focalitzar contra l’auge del partit d’ultradreta VOX, una formació política que ha anat agafant força al llarg dels últims mesos. Lluny de pensar que assenyalar-los contribueix a la seva propaganda, des d’UCFR creiem fermament en la necessitat d’anomenar-los per desemmascarar-los i aïllar-los. No volem feixistes i ultradretans ni als carrers ni a les institucions.
Finalment, es va posar l’accent en què la preparació —amb diverses aparicions en premsa, encartellades i xerrades— i la realització de la manifestació només és l’inici d’una gran campanya que hem de teixir als barris, escoles i centres de treball per no deixar ni un mil·límetre d’espai al seu discurs d’odi, un discurs masclista, racista, LGBTI-fòbic i que ataca els drets de tots i totes les treballadores. Així doncs, aquesta manifestació ha de ser part d’un pla estratègic d’enfortiment de la unitat antifeixista i de l’aïllament de forces polítiques com VOX.
Marina G. Morante, militant de Marx21 i activista d’UCFR Catalunya
Nacho-#23MStopVox

UCFR Burgos es posa en marxa

23M_Burgos 1 23M_Burgos 2
Des del grup de Burgos d’UCFR, hem aprofitat aquests 22, 23 i 24 de març per fer els nostres primers repartiments de propaganda contra l’extrema dreta de VOX. Això amb el teló de fons de la concentració, convocada el divendres tarda per la comunitat musulmana local, en repulsa al sanguinari atac d’extrema dreta a dues mesquites de la localitat de Christchurch, a Nova Zelanda.
Fent-nos ressò de la convocatòria global de mobilització contra el racisme emmarcada al voltant del 23 de març, hem desenvolupat repartiments d’octavetes contra VOX al mercat popular del Paseo del Empecinado (divendres), Mercado Norte (dissabte) i Paseo del Espolón (diumenge). Els dos últims, programats inicialment en altres emplaçaments, han estat així finalment per donar resposta immediata a la col·locació per part de VOX de sengles taules informatives, per la urgència de trencar amb la normalització a l’espai públic de la nostra ciutat de les seves consignes racistes, masclistes i ultranacionalistes.
En tots els casos, els repartiments s’han articulat al voltant d’un missatge senzill, “contra l’extrema dreta i contra l’amenaça de VOX a la democràcia i la convivència”, utilitzant aquesta fórmula com a peu, si s’escau, d’un diàleg persona a persona que desmuntés alguns dels punts fonamentals del programa de l’organització ultradretana.
Exceptuant algun incident menor amb la policia nacional (dissabte) —de fet provocat i buscat per persones de la mateixa organització ultra— els repartiments han transcorregut dins la més absoluta normalitat, entaulant bons debats i, aspecte aquest no menor, fent un primer aplec de les rèpliques contra la nostra presència allà (que òbviament també n’hi va haver) que ens permetran en endavant millorar la qualitat de les nostres argumentacions.
El grup de Burgos d’UCFR és un espai unitari de treball amb un únic objectiu: servir d’instrument de lluita contra l’auge de l’extrema dreta, que a l’Estat espanyol té ara mateix en VOX el seu principal aglutinador. No estem d’acord amb aquells sectors que a la nostra ciutat defensen el silenci com a resposta amb l’argument (més aviat un irreflexiu tòpic) de no “donar-los més protagonisme”. Ens sembla irresponsable, perquè el protagonisme el tenen (tenen els fons i tenen els mitjans) i el seu missatge d’odi segueix estenent-se.
David Gómez, UCFR Burgos

Accions antirracistes a Gasteiz

21M_Gasteiz 1.jpg
La Plataforma Antiracista de Gasteiz, juntament amb més d’una dotzena de moviments associatius de la ciutat, va organitzar una setmana contra el racisme que va tenir el seu inici el 14 de març i va acabar el passat dissabte 23 del mateix mes.
Taules rodones, xerrades, tallers, actuacions musicals i moltes altres activitats es van repartir per la ciutat sota el paraigua d’una data clau, el 21 de març, declarat per les Nacions Unides com a Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial.
Aquest mateix dia, el 21 de març, unes mil persones van marxar en manifestació pels carrers de Gasteiz sota el lema “Arrazakeriari Planto! ¡Mateixos drets!”, denunciant el sistema capitalista, patriarcal, colonialista i racista que sotmet a determinades persones i viola constantment els seus drets.
En aquesta convocatòria no van faltar agents socials, sindicals i polítics que li van donar l’aspecte de “unitat davant del racisme” que la Plataforma Antiracista de Gasteiz pretenia i que va fer que es convertís en tot un èxit. La manifestació va culminar a la Plaza de los Fueros amb la lectura d’un manifest en el qual, entre moltes altres coses, es va exigir la derogació de la Llei d’Estrangeria, el tancament dels CIEs i el final dels assassinats al mar, així com es va denunciar l’ús partidista de les persones migrades, racialitzades i refugiades com a moneda de canvi per obtenir vots.
La lectura del manifest va acabar amb la frase “Gora Gasteiz antifeixista i antiracista”.
Toni Ramos, membre de la Plataforma Antiracista de Gasteiz

Mallorca: es pot construir un moviment unitari a Palma

22M_Mallorca.jpg
Més de 200 persones es van concentrar el passat dissabte 23 de març a la plaça de l’Olivar de Palma, Mallorca, en un missatge clar contra l’autoritarisme creixent a Europa, contra el racisme i l’amenaça del feixisme però també contra les seves causes estructurals: aquelles que alimenten aquestes xacres.
Així constava al manifest que varen llegir les portaveus de la Plataforma per la Democràcia que denunciava la criminalització de la diversitat social i al qual s’hi han sumat més de 20 entitats socials i sindicals.
Just divendres 22M es van concentrar també unes 300 persones a la plaça d’Espanya de Palma per denunciar els discursos d’odi, la islamofòbia i per mostrar respecte a les víctimes de l’atac terrorista de Christchurch a Nova Zelanda. Aquest cop la convocatòria va sorgir del si de la comunitat islàmica de Palma. Una convocatòria, naturalment oberta a tothom, però a la qual van assistir molt poques persones de fora de l’entorn de la comunitat musulmana. Una mobilització que és una molt bona notícia, per una banda, però que ha d’obrir alhora una reflexió sobre la manca de comunicació entre ambdues iniciatives que, al cap i a la fi, compartien la mateixa filosofia: s’han d’aturar els discursos d’odi racista, xenòfob, islamòfob i feixista.
S’ha de reconèixer, en qualsevol cas, que les dues convocatòries sumen entitats i persones a títol individual que constitueixen base social suficient a Palma per construir un espai ampli democràtic que treballi amb un únic objectiu comú: la lluita contra el racisme i el feixisme.
Aligi Molina, activista antirracista a Palma

Menorca defensa la convivència

22M_Menorca.jpg
A Menorca, la Plataforma antifeixista convocava a través de “Menorca per la Convivència”, una plataforma creada paral·lelament per aglutinar al voltant del antifeixisme a sectors de l’esquerra més moderats (podríem parlar d’un germen d’una futura UCFR).
El divendres 22 de març es van concentrar un centenar de persones a Maó, i es va llegir un manifest que va acabar amb un “Benvinguts tots a Menorca” en català, castellà i àrab. Cal afegir que aquesta plataforma ja té gairebé 700 adhesions en només un mes de vida; l’acceptació entre l’esquerra en general ha estat bona.
Paral·lelament, a Ciutadella, ocorria a la mateixa hora la presentació de VOX Menorca. Els dies anteriors va córrer per xarxes una crida anònima a la ciutadania a concentrar-se pacíficament davant l’acte per mostrar-los que no són benvinguts. Des dels mitjans es va assignar aquesta crida a la plataforma antifeixista i des de VOX es va atacar la plataforma titllant-los de “feixistes”. La Plataforma antifeixista ja ha desmentit que fossin els instigadors de la crida a la vegada que celebren que des de la societat civil es mobilitzi per fer front a aquest organització feixista.
A Menorca hi ha en general una consciència antifeixista latent a tot l’arc progressista d’esquerres. De cara al proper període electoral, ja s’està mobilitzant tant per cridar al vot, com per sortir al carrer contra l’amenaça del feixisme.
Sergio Loris Bassecourt, activista d’Esquerra de Menorca

Festival contra el racisme a Sevilla

23m_sevilla.jpg
El dissabte 23 de març, en el marc de les jornades mundials contra el feixisme i el racisme, es va realitzar el segon festival contra el racisme i per la diversitat. Aquest any es va celebrar el festival en un barri de Sevilla: un barri obrer anomenat Los Pajaritos, on conviuen migrants i espanyols, payxs i gitanxs.
El festival va ser organitzat per UCFR, Fakali (associació gitana), Plataforma Tres Barrios (associació del barri on es va organitzar l’esdeveniment i que està fent una bona feina en integració i lluita), Movimiento Contra la Intolerancia, Antifascistas de 3D Cerro Amate i Amigos del Parque Amate. Aquestes dues últimes, plataformes de barris propers.
La música va ser reflex del que és ara mateix el barri de Los Pajaritos. Música africana, sud-americana i rap de cantants locals. El lloc triat va ser la plaça central del barri i la participació ciutadana va anar augmentant a mesura que s’anaven succeint els i les artistes.
UCFR vam posar una taula de vendes i informació, al costat de Movimiento Contra la Intolerancia i Antifascistas de 3D Cerro Amate. El nostre treball va ser repartir la nostra octaveta per tot el barri, mitjançant la col·locació a cotxes, a mà als i les transeünts i ocasionalment en bústies i també vam deixar octavetes a diversos locals. A més, va pujar una companya que va parlar en nom d’UCFR.
Les sensacions en repartir les nostres octavetes pel barri van ser molt positives, perquè la gran majoria amb què vam contactar ens donaven les gràcies i fins i tot moltes ens demanaven que els donéssim més octavetes per als seus amigxs i familiars.
Juan Antonio Gilabert, militant de Marx21 i activista d’UCFR Andalusia