Roger Serrano

[Castellano]

Diverses companyes de Catalunya vam participar al MarxismFestival, les jornades organitzades pel Socialist Workers Party (SWP) del 5 al 8 de juliol a la Universitat de Londres.

Vam ser convidades, entre altres coses, per explicar l’actual situació política a Catalunya i les nostres expectatives, a partir de la nostra participació als CDRs.

A la xerrada-debat “Catalonia and the crisis in Europe” va assistir molta gent i de diferents orígens, d’Escòcia, Polònia, França, Irlanda, etc; totes van conèixer la nostra experiència concreta i van mostrar la seva solidaritat internacional.

Al MarxismFestival, l’aprenentatge i suport de classe internacional van ser mutus.

A més de realitzar aquesta intervenció, aportant les nostres anàlisis i experiències, nosaltres vam poder assistir durant 2 dies sencers, matí i tarda, a una gran multitud de xerrades i debats.

Tractaven temàtiques molt diverses. Incloïen xerrades més teòriques, com l’alienació, treball productiu/reproductiu, anàlisis del capital, alliberament nacional, etc. També n’hi havia de més pràctiques com l’organització sindical de les plantilles dels nostres llocs de treball, la lluita contra les diferents opressions i discriminacions, debats sobre violència/no-violència, etc.

Hi havia xerrades internacionalistes com la victòria en el referèndum de l’avortament a Irlanda, la situació de l’esquerra a Escòcia, l’acadèmic israelià antisionista Ilan Pappé sobre la lluita palestina, veus d’activistes revolucionàries de Síria o l’auge del feixisme i l’extrema dreta arreu d’Europa. En aquesta, vam poder escoltar les diferents situacions que es viuen a Grècia, Àustria, Alemanya, França, Polònia, Txèquia, Hongria, entre d’altres, i on nosaltres vam incidir explicant el nostre treball antifeixista al districte de Nou Barris, Barcelona, des d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) en contra de la campanya dels partits feixistes.

També vam poder assistir a xerrades sobre lluites i experiències més locals a Londres i Anglaterra, com per exemple la vaga del McDonald’s (McStrike), la lluita dels i les treballadores de la Universitat de Londres, la campanya de la comunitat de veïns/es de Grenfell Tower (la torre de pisos que es va incendiar fa un any, provocant una gran pèrdua de vides de persones pobres i treballadores), etc. Finalment, hi havia xerrades històriques sobre la Revolució russa, la Revolució alemanya, l’any 1968 amb tota la seva magnitud arreu del planeta, etc.

Tot encabit en un ambient de germanor internacional i de classe, on sovint era el propi subjecte afectat qui exposava la temàtica en qüestió; per exemple, eren les diferents companyes musulmanes qui feien les xerrades sobre islamofòbia o les pròpies vaguistes qui exposaven i analitzaven les seves lluites laborals. Sens dubte, en aquestes jornades es va reafirmar que la classe treballadora té veu i iniciatives pròpies.

El fil conductor d’aquest Festival era la lluita contra tot allò que simbolitza la figura de Donald Trump, o sigui, el racisme, l’opressió, la guerra, l’austeritat, el discurs de l’odi, el masclisme i el neoliberalisme; ja que Trump visitaria el Regne Unit la setmana següent.

En els actes d’obertura i clausura del Festival companyes de tot el corrent internacional van intervenir sobre aquesta temàtica i van animar a unir forces.

Durant els dies que vam participar al MarxismFestival, vam estar allotjats/des al Centre Comunitari Kurd de Londres, on els i les companyes kurdes ens van atendre compartint experiències i uns bons tes.

El dimarts posterior a les jornades, companyes de la plataforma “Stand up to racism” (moviment germà d’UCFR) ens van convidar a assistir a l’acte preparatori de la manifestació contra Trump del divendres de la mateixa setmana, on vam poder gaudir d’una comèdia antiracista, actuacions musicals de la campanya “Love Music, Hate Racism” i d’un taller de cartelleria.

Per a nosaltres ha estat una gran oportunitat per a poder establir llaços de solidaritat internacional i aprendre de les lluites d’arreu del món. Ens ha fet veure que encara que aquí no tinguem tot el potencial necessari com a moviment per a suposar un contrapoder real a aquest sistema capitalista, som moltes les que lluitem en contra d’aquest arreu del planeta, i que només coordinades i aprenent mútuament podrem aconseguir més i millors victòries per a la nostra classe enfront a l’explotació i a les opressions a les que estem sotmeses.


Web del MarxismFestival

Vídeo del míting d’obertura: