Anne Alexander
[Castellano]
Els i les activistes del Fòrum Socialista al Líban (organització germana d’Marx21) s’enfronten a una campanya d’amenaces i intimidació després d’impulsar una protesta en solidaritat amb la gent refugiada siriana.
Més d’un milió de sirians viuen ara al Líban i la majoria pateix terribles condicions de vida, discriminació i repressió.
Les forces armades libaneses van dur a terme batudes a dos camps de refugiats sirians a prop del poble de Arsal el 30 de juny; van detenir centenars de persones i van matar diverses més. Les incursions van ser etiquetades oficialment com accions “preventives” dirigides contra “terroristes”, després d’atacs armats contra les forces libaneses i el segrest de soldats libanesos a la zona.
Els grups activistes libanesos que participen en campanyes de solidaritat i de lluita contra el racisme van començar a mobilitzar-se a mesura que les notícies que es difonien a través dels mitjans de comunicació assenyalaven que alguns dels detinguts podrien haver estat torturats i assassinats sota custòdia.
Com va explicar el Fòrum Socialista en una declaració, “Aquest atac als refugiats sirians no és el primer d’aquesta mena. Indica una escalada perillosa dins el marc d’una campanya racista organitzada contra les poblacions refugiades per part dels partits de la classe dominant, que fan servir diversos aparells estatals al Líban per imposar tocs de queda, tancar la frontera als que fugen de la guerra a Síria i privar-los dels seus més drets bàsics.”
“A més, la Seguretat General imposa condicions impossibles de complir per renovar els permisos de residència des de principis de 2015. Aquestes condicions només pretenen convertir els refugiats en estrangers il·legals, fent-los més fàcils d’explotar i augmentant la precarietat de les seves condicions de vida. Aquesta política de limitació de la mobilitat ha entrat en joc amb les batudes, els desallotjaments i les detencions arbitràries dels últims dos anys, així com la contínua amenaça de repatriació forçosa a un país encara embolicat en la guerra.” (Versió en àrab aquí.)

Campanya

Una massiva reunió d’activistes libanesos el passat 13 de juliol va decidir llançar una campanya per contrarestar la retòrica racista contra els refugiats sirians per part de polítics libanesos i els principals mitjans de comunicació, així com exigir una investigació completa sobre la mort dels detinguts.
Una de les primeres accions de campanya va ser una protesta antiracista de solidaritat a Beirut, que els activistes del Fòrum Socialista es van encarregar de coordinar. Els organitzadors de la protesta han estat objecte d’una campanya de difamació i amenaces de mort, després que els seus noms i números de telèfon van ser filtrats a la premsa.
En una declaració el 16 de juliol, el Fòrum Socialista va condemnar les amenaces contra els seus membres i va prometre continuar la campanya. El Fòrum també va advertir d’un augment en la repressió per part de les forces militars i de seguretat contra la gent refugiada siriana, com una preparació per al seu retorn forçat a Síria.
“Tot i que el Fòrum Socialista ha organitzat nombroses actes de solidaritat amb els refugiats sirians al llarg dels anys, aquesta és la primera vegada que la crida a una seguda i ocupació ha rebut tantes amenaces obertes. Creiem que aquesta incitació està destinada a aplanar el camí per a una guerra total a Arsal i imposar un pacte amb el règim sirià en el marc d’un acord que requeriria la transferència forçada de refugiats sirians a suposades ‘zones de seguretat’ a Síria.”


Original en anglès a socialistworker.co.uk • Traducció: Xoan Vázquez